Безплатен блог на платформата Blogger (blogspot). Създаване, водене, персонализиране, дизайн, притурки в примери. Препоръки и съвети за начинаещи и напреднали блогъри.

Търсене

Breaking

За скоростта на зареждане на блога

скорост на зареждане на блога
Здравейте, приятели. В моя публикация от това лято ви разказах накратко как да се задържим на върха. Днес по-подробно ще разкажа за единия от двата решаващи фактора за доброто класиране на блога ни от търсачките - скоростта на зареждане на страниците му. Скоростта на зареждане на страниците вече е много важен сигнал за търсачките.


     Да, и за потребителите тя е важен фактор, на който е необходимо да се обърне внимание, ако тя е проблем. Подобряването на скоростта на зареждане на блога или сайта може не само да донесе изкачване нагоре в класацията, но и да се получи повече доверие и коефициент на реализация.

    Скорост на зареждане на блога

    Истинският разговор за използваемостта на блога винаги трябва да започва с разговор за скоростта на зареждане на страниците му. Всъщност, ако блогът се отваря бавно всички негови други качества вече няма да представляват интерес за никого. Спомнете си, когато потърсим нещо в интернет и кликнем върху хипервръзката, предлагана от търсачката, колко време сме готови да изчакаме зареждането ? Само няколко секунди! В противен случай просто отиваме на друг блог ...
    Разбира се, че способността на страниците на блога да отговарят бързо е пряко свързана с качеството на самата интернет връзка и възможностите на устройството ни. Свикнала съм с високи скорости на зареждане, които в мен създадоха зловещо нетърпение. Ситуациите, в които мога малко да почакам зареждането се случват много рядко и ме правят много нервна.

    Препоръки за ускоряване на зареждането

    Препоръки за ускоряване на зареждането биват добри и не толкова добри.

    ➤На първо място, трябва да се отбележи, че повечето статии, които разказват как да се ускори зареждането на блога са пренаписани или директно копирани. Така че, е добре да нямаме доверие на такива "специалисти". И не е възможно да намерите първоизточника на информацията.

    ➤На второ място, много препоръки са посветени на промените в кода на блога. Може би те са ефективни, но аз не посмях да ги проверя. Така че, ако скоростта на блога ви е критично малка и няма да можете да я увеличите без пренаписване на кода, свържете се с специалист, който най-добре знае какво да се направи и ще поеме отговорност за последствията.

    ➤Трето, някои методи за компресиране на изображения и CSS файлове предлагат това да се извършва онлайн от трети страни. Може би тези инструменти са прекрасни. Но предпочитам файлът ми със стиловете на блога да не бъде компресиран и оптимизиран. Как да оптимизираме изображенията за блога вече съм писала.

    Влияние на скоростта върху класирането на блога

    Как времето за зареждане на страницата влияе върху класирането на блога в търсенето?
    Харесва ли ви, когато блогът ви се зарежда бавно? И често се връщате към блогове, чиито страници се зареждат бавно? Най-вероятно, не!
    По същата причина през тази година Google започна да отчита времето за зареждане на страниците на сайтовете и блоговете, когато класира резултатите от търсенето. Но не защото посетителите не се връщат към сайтове, които се зареждат бавно. Основната причина е, че Google видя тенденцията, която показва, че посетителите имат по-малка вероятност да използват Google, когато Google показва "бавни" сайтове и блогове. Ако престанете да използвате Google и започнете да използвате други търсачки, Google печели по-малко пари от контекстното рекламиране.
    Подобен принцип може да е валиден не само за Google, но и за други търсачки.
    Когато Google показва бавни сайтове и блогове в търсенето, хората спират да използват Google.

    ➤Стандартното време за зареждане на един сайт или блог е 2 секунди;

    ➤За бавно зареждане се смята времето, което е повече от 3 секунди.

    Поради това, колкото по-бавно се зарежда блогът, толкова по-силно може да повлияе върху релевантността на страниците и позициите им при класирането в резултатите от търсенето. И колкото по-дълго блогът работи бавно, толкова по-лошо става ситуацията с течение на времето:
    -76% по-малко преходи след 6 седмици със забавяне от 400 ms;
    -36% по-малко преходи след 6 седмици със забавяне от 200 ms.
    И това работи не само в Google.
    Ако скоростта на зареждане на страниците на блога е намалена под 3 секунди с 25% повече са показванията на страниците, а натоварването на блога е намалява с 50%.

    Как да действаме?

    Google може да провери скоростта на зареждане по 2 начина:

    ➤Чрез Google Chrome;

    ➤Чрез Google Toolbar.

    Ако 1 от 100 посетители има проблеми със скоростта на зареждане, това може да повлияе на класирането. Но ако по-малко от 1% от посетителите са претърпели бавно зареждане, релевантността не се намалява. Google препоръчва да се подобри скоростта на зареждане, ако е по-бавна от 95% от блоговете.


    Ако блогът ви се зарежда бавно, най-лесният начин да се ускори зареждането му е като се използва инструмента Google PageSpeed.


    Как да се намали времето за зареждане на страницата?

    ➤Проследявайте най-посещаваните страници и направете "предварително зареждане" на информацията в очакване на потребителите, които посещават тези страници.
    ➤Освободете се от по-малко важни ресурси, които се качват в последния етап от зареждането на страницата.



    Извод: По-точен списък с препоръки за вашия блог може да бъде получен с помощта на инструмента Google PageSpeed, което ще ви помогне да увеличите скоростта на зареждане от 25% до 50%.


    Успех!

    Здраве за всички вас! Не забравяйте да правите добро на други хора!

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и кликнете върху звездичките по-долу. Или гласувайте за блога на:

    BGtop


    Няма коментари:

    Публикуване на коментар