Безплатен блог на платформата Blogger (blogspot). Създаване, водене, персонализиране, дизайн, притурки в примери. Препоръки и съвети за начинаещи и напреднали блогъри.

Търсене

Breaking

Начало. Първи стъпки в създаването на блог

Първи стъпки

Здравейте скъпи начинаещите блогъри! Започваме. Ще създадем блог на Blogger, с платформата Blogspot. И дори ако някои от вас вече са опитни, много се радвам на присъствието ви. Аз чета много блогове. И винаги когато го правя, като чета чужди блогове, винаги ми се върти в главата мисълта "как мога да съм такъв прощапулник!".
Та само преди няколко месеца аз си направих блог в Blogspot!". Честно казано, работата по блога ми за мен не е лесна. Цял месец се разхождах из Internet в търсене ту на една, ту на друга информация. Натрупах малко опит, но колко много грешки направих....
Днес сутринта реших да създам Блог за блогове. Чрез него искам да ви предпазя от грешките си и да споделя с вас придобитите знания. С някои ситуации сама се справих, други неща сама направих, което значи, че все още съм способна да мисля. Но признавам, че съм заимствала от опита и на по-опитни блогъри. Надявам се, че на някои от вас би могла да бъде от полза моята информация. И хайде, нека да споделяме - който каквото знае, на принципа "ти на мене, аз на тебе".
И така, нека да започнем...

➤Първото нещо, което аз направих, е да регистрирам свой акаунт в Google. И панела с инструментите на Blogger (с адрес www.blogger.com), избрах да кликна върху "Създаване на нов блог".
➤После написах заглавието, наименованието на блога, което по-късно мога да променя. Следва адресът на блога, като е желателно адреса и наименованието му да си съответстват, тоест да бъдат еднакви. През цялото време ми се изписваше, че адресът не е на разположение. Тогава опитах, по съвет на други блогъри, да въведа в адреса цифри и/или символи, или да изтрия цифрите или символите, и всичко се получи.
➤Шаблона ( темата ) оставих за по-късно. Него мога да избирам от целия набор дизайнерски шаблони, предлагани ми от Blogspot.. И кликнах върху "създаване на блога".

Ако сте твърдо решили да създадете блог, то разбира се, вече имате и темата му. Изберете шаблон ( тема ) от Blogger, а после може да изтеглите друг от външни разработчици. И сега започва забавното.

➤За начало нарисувайте на хартия желания от вас изглед на блога си. Основното му тяло ( информацията по избраната от вас тема), видовете притурки и разположението им, изображения, видео, въобще всичко, което ще бъде в блога.
➤После регулирайте внимателно шаблона ( темата ): ширината му, съобщенията и притурките в ляво и/или дясно, в зависимост от избрания шаблон ( тема ), размера на шрифта и цвета, външния фон на блога, цвета на текста, заглавието, описанието на блога, и всичко друго, което ще видите в редактора.
➤След като изпълните всички настройки кликнете върху създаване на блога.

Разгледайте блога след всички промени в настройките, защото е по-добре да го направите в началния етап, отколкото да страдате, след като публикувате първите съобщения. За да не си казвате: да го бях направила по различен начин, или: защо съм променила всичко. Още по-добре е да създадете тестови блог на един и същ шаблон ( тема ) и да експериментирате върху него.
В първия си блог аз променях шаблона седем пъти. Което означаваше, че нямам опит. Разбира се, после може да се поправи всичко, но защо ни трябва това? И друго, ние все още сме много "зелени", за да правим промени в шаблона ( темата ). Доколкото аз знам от опит, след всяка промяна в шаблона е възможно да се случат и други промени в блога, а да се върне всичко, както е било, е много трудно. Аз трябваше да се коригирам почти всички написани от мен съобщения.
Когато всичко е настроено и вече сте доволни от своите първи корекции по оформлението на блога, преминете към персонализирането му. Кликнете на "оформление" и ще изберете необходимите ви притурки в прозореца, който се отваря. Изберете най-необходимото, като останалото ще добавете по-късно. А най-необходимото е:

➤ Преводач на език, защото блогът ви вероятно ще се чете навсякъде по света;
➤ Вашият профил;
➤ Страници, които после можете да преименуване на меню, защото ще имате не само една публикация;
➤ Статистика, отразяваща посещаемостта на блога.
➤ Можете да добавите и архив на блога, макар, че това можете да направите и по-късно, когато ще имате повече публикации. Дали да го направите или не, ще обсъдим по-късно. Имам съображения.
➤Всеки път, когато преглеждате блога си, ако нещо не ви харесва, преместете притурките на желаното място, като не забравяте да натиснете "запазване на подредбата".

Ето, след всички тези манипулации, вече е възможно да запълните с информация вашия блог.
Съветвам ви:

➤Да пишете публикациите в редактора на съобщения Blogger, защото ако правите това в Word, може да се промени шрифта или нещо друго, и по принцип то ще се публикува, не така, както бихте искали. Ако все пак го направите, то преди публикуването му използвайте опцията "Премахване на форматирането". Това не е само мое мнение, но и на по-опитни блогъри.
➤Когато създадете първата си публикация, не променяйте в редактора шрифта, вида и размера му, не са необходими никакви курсив и удебелен шрифт. Напишете го така, както се отвори пред вас редактора, на чисто. Когато придобиете опит, ще експериментирате.
➤Преди публикуването на съобщения (постовете, публикациите), не забравяйте да видите черновата им, като кликнете върху "Визуализация" в горния десен ъгъл, за да видите как ще изглежда след публикуването.
➤Обърнете внимание на това колко публикации ще имате на главната страница. За да го направите, щракнете върху притурката за промяна в дизайна, пред вас ще се отвори прозорец и това е мястото, където можете да изберете броя на публикациите, показващи се на началната, главна страница: 1,2,7 и т.н, а за тези, на които им харесва, могат да публикуват и 100. Такова количество със сигурност не е необходимо, тъй като ще се отрази на скоростта на зареждане на блога. Google препоръчва 5-7 съобщения на главната страница на блога. Аз предпочитам техния брой да е 3 или 4.

Искам да отбележа, че всяко ново съобщение ще се появи по-горе от вече съществуващото, с нова дата, с всички настройки, коментарите, и съгласете се, че няма да изглежда много впечатляващо, въпреки, че ви харесва. Как да се избегне това при създаването на блога, ние ще говорим в някоя от следващите мои публикации.
А такива ще има, както има много полезна информация по воденето, настройките и оформлението на блога.

Успех при създаването на вашия първи блог на Blogger!

Прочетете още: как да направите собствен блог

Ще съм благодарна да оцените моя труд. Моля, гласувайте за блога на:

BGtop

или подкрепете моя проект





Здраве за всички вас! Не забравяйте да правите добро на други хора!

Следвайте Blogzablogove





Няма коментари:

Публикуване на коментар