Безплатен блог на платформата Blogger (blogspot). Създаване, водене, персонализиране, дизайн, притурки в примери. Препоръки и съвети за начинаещи и напреднали блогъри.

Търсене

Breaking

Релевантност на информацията в блога на Blogspot

Релевантност в блога на Blogspot
Колкото по-напред се класира от търсачките един блог или сайт, толкова по-вероятно е потребителите да го посетят. Здравейте, приятели. Вероятно знаете, че оценката на търсачките за сайт или блог се състои от много фактори, един от които е релевантността на информацията в него. Днес предлагам да разширим познанията си за оптимизацията на нашите блогове.


    Показателят за релевантност се следи внимателно от търсачките, защото тяхната популярност и печалба директно зависи от това колко добър и полезен е един ресурс за потребителя. Ето защо търсачките разработват нови алгоритми за проследяване на този параметър.

    Какво е релевантност

    Какво е релевантност и кои са нейните компоненти? Релевантност на информациата в общия смисъл е способността ѝ да отговаря на изискванията. Когато говорим за този параметър по отношение на текстовете, можем да различим два компонента:

    ➤технически компонент;

    ➤потребителски компонент;


    Съотношението на ключовите думи към техния общ брой в определена пропорционалност е техническият компонент.

    Съответствието на информацията с търсенето на потребителя, пълнотата на разкриването ѝ е потребителският компонент.


    Текстът, наситен от гледна точка на ключовите думи, няма да бъде високо релевантен, ако съдържанието му и неговото съответствие с въпроса, темата, нужна на потребителя, не са на достатъчно високо ниво. Влизайки в блог или сайт човек очаква да получи необходимата му информация по съответен въпрос. Релевантният текст ще задоволи неговото очакване, а нерелевантният ще накара посетителя да напусне страницата.

    Значение на релевантността

    Какво е значението на релевантността на информацията?
    Релевантността се оценява от търсещата машина по технически показатели. Но след получаване на резултатите от поведението на потребителите, търсачката може да промени своето "мнение".

    Увеличаване на релевантността

    Увеличаване на релевантността може да се постигне чрез следните действия:

    ➤Намалете нивото на "водата" в текста. По-добре е да пишете статии в информационен стил, колкото е възможно по-конкретно, без да се отклонявате от основната тема, без разсъждения, засягащи основния въпрос;

    ➤Липсата на голям брой уводни изречения в публикацията ще има предимство пред високо художествените текстове;

    ➤Увеличете плътността на ключовите думи. Този начин ще бъде оценен от Google, защото тази търсачка "обича" оптимизираните текстове;

    ➤Експертният текст трябва да съдържа таблици, графики, диаграми и обяснения на термините;

    ➤Създаването на план-съдържание, съдържащо главните точки, е важен елемент на качествена публикация. Как да направите план-съдържание, прочетете тук.

    Защо е необходимо да обърнете внимание не само на релевантността при популяризирането на блог или уебсайт? Като се вземат предвид и двата компонента на релевантност е възможно да се идентифицират факторите, които ще окажат влияние върху този показател:

    Фактори за релевантност

    Другите фактори са:

    Вътрешен

    ➤Заглавието - маркерът H1. Много важен фактор за оптимизация. Ключова дума в тага title е важен за търсачките;

    ➤Плътност на ключовите думи в текста;

    Важно е да не пренасищате с ключови думи страницата, но и минималният брой ключови думи също не е решение. Такива страници търсачката просто ги игнорира.


    Най-доброто решение е анализ на оптималното съотношение между ключовите думи и общия обем на публикациите на водещите блогове и сайтове в търсенето. Чрез този показател можем да извлечем формулата на "адекватно съотношение".


    ➤Отбелязване на ключовите думи с получер шрифт;

    Оптимизиране на текста, за да се подобри неговата четливост - съставяне на списъци, вмъкване на таблици, подчертаване на заглавия, отделяне на абзаци, добавяне на видео и изображения;

    ➤Прякото изписване на мета таговете не влияе на релевантността, но description се използва от Google за формиране на снипети, следователно, да се игнорира този етап не е необходимо.

    ➤Вътрешно свързване
    Работи добре при популяризирането на блог или сайт в Google. Най-добре е да свържете правилните страници с главната страница.

    Външен

    ➤Връзки с авторитетни сайтове, съдържащи наши ключови думи в анкора си ( в своята хипервръзка).

    Грамотната техническа оптимизация на ресурса ще помогне за извеждането на блога или сайта в ТОП само когато текстовете в тях са полезни за читателите.

    Уважаеми читатели и гости, запазете тази публикация в социалните мрежи. Публикуваме много полезни статии, които ще ви помогнат във вашата работа. Споделете!

    Извод:



    Релевантност на информацията e един от най-важните показатели за извеждане на вашия блог  в ТОП. Поради всичко, което прочетохте до тук, все повече внимание трябва да се обръща на създаването на качествени публикации и тяхното оформление.


    Успех! Очаквам вашите коментари.

    Здраве за всички вас! Не забравяйте да правите добро на други хора!

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и кликнете върху звездичките по-долу. Или гласувайте за блога на:

    BGtop

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар