Безплатен блог на платформата Blogger (blogspot). Създаване, водене, персонализиране, дизайн, притурки в примери. Препоръки и съвети за начинаещи и напреднали блогъри.

Търсене

Breaking

Блог на Blogger. Да се задържим на върха

Блог на Blogger. Да се задържим на върха
Google негодува. Как да не се сгромолясаме от върха?
Приятели, има новини! То вече се случи! Иновациите на Google вече са в сила. Сега търсещата машина маркира всички блогове и сайтове без HTTPS като небезопасни и понижава позициите им, а скоростта на зареждане на страниците им е включена в алгоритмите за класиране.



    От какво сте застрашени?

    ➤Блогът или сайтът ви няма да може да влезе в челната част на резултатите при търсене с Google, ако все още сте на HTTP протокол или страниците на блогът ви се зареждат с ниска скорост.

    ➤На контекстната реклама трябва да кажете сбогом. Рекламата в AdWords ще бъде достъпна само ако промените протокола от HTTP на HTTPS.

    ➤Google е много загрижен за сигурността на личните и финансовите данни на потребителите. В резултат на това над 51 % от блоговете и сайтовете на клиентите на Google няма да се виждат при търсене.

    Кой е виновен и какво да се прави?

    Не се обезкуражавайте и не скубете косите си. Можете да промените протокола на вашия блог сами, ако още не сте го направили. А и аз мога безкористно да ви помогна със съвети, ако имате въпроси по темата. Достатъчно е да прочетете следните материали в Блог за блогове:

    Блог с личен домейн на HTTPS

    Да поправим грешките след трансфер на HTTPS

    Надявам се да намерите време, нищо, че е лято.

    По какво се различават двата протокола HTTP и HTTPS? 

    Разликата между протоколите е разликата в сигурността. Буквите HTTP в началото на адресната лента означават, че клиентът и сървърът обменят данни чрез протокола за прехвърляне на хипертекст - hipertext transfer protocol. Това е стандартният протокол за обмен на данни в Интернет. Външно абревиатурата на HTTP не изпъква - тя е със същия черен цвят като останалата част от адресната лента. Незащитеният протокол изобщо не се посочва в адресната лента на браузъра.
    Ако в адресната лента вместо черния надпис се появят зелените букви HTTPS значи, че данните се предават за същия HTTP протокола, но с допълнителна надстройка, предоставяйки криптографска защита. От тук идва и буквата "S" , което означава "security", тоест сигурност. Предаваните данни се криптират чрез SSL и TLS протоколи, които не могат да бъдат декриптирани без ключ. За да се разбере, че връзката е защитена е лесно. Освен зеления цвят на буквите, в адресната лента се появява изображението на заключен катинар и текст “има защита“.
    Протоколът HTTPS се използва за защита на лични данни и финансова информация, предавани чрез Интернет - например, за защита на онлайн банковите транзакции, информация за регистрация в социални мрежи или информация за потребителски акаунт за онлайн банкиране.

    Основните предимства и недостатъци на HTTPS

    ➤В допълнение към действителната защита на данните, HTTPS изпълнява допълнителна задача - увеличава потока на посетителите към блога или сайта. Още през 2014 Google обяви, че ще повиши рейтинга на блогове и сайтове, използващи HTTPS в търсачката и много от тях купиха цифров сертификат за криптиране на информация. За съжаление, поради разликата в принципите на търсещите машини Google и Yandex при замяната на HTTP с HTTPS, някои ресурси изпаднаха от класацията поради неправилен трансфер.

    ➤Въпреки това според статистиката потребителите подхождат с повече доверие към блогове и сайтове с HTTPS.

    ➤Също е необходимо да се има предвид, че криптирането на данни консумира част от мощността на сървъра, така че блогът с HTTPS може да работи малко по-бавно.


    За да се увеличи скоростта на зареждане на блога, е необходимо да се оптимизират изображенията и да се настрои кеширането

    Но новите посетители, които идват на блога ви с HTTPS, поради повишената му позиция в класацията, компенсират тези малки неудобства.

    Успех!

    Здраве за всички вас! Не забравяйте да правите добро на други хора!

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и кликнете върху звездичките по-долу. Или гласувайте за блога на:

    BGtop


    Няма коментари:

    Публикуване на коментар