0

За оформянето на публикацията в блога

публикация в блога
Здравейте, приятели. Днес реших да сме без кодове или скриптове. Просто искам да поразсъждаваме отново за това, как да оформим правилно една публикация в блога си. От оформянето на съдържанието в блога зависи дали нашите посетители ще го прочетат и дали ще се върнат отново. Тази тематика е много често повсеместно обсъждана, а в Blogzablogove.com, също има публикации, съдържащи съвети в тази посока.
Ако публикацията се чете трудно всички наши усилия се свеждат до нула, защото за читателя е трудно да възприеме визуално информацията в нея.
Без да я дочете до края, той ще затвори страницата и ще потърси нужното му в други Internet ресурси. И като резултат ние получаваме голямо количество откази и напълно противоположен на нашите усилия ефект.
Може би това са мои странности и лични възприятия, но реших да споделя с вас това, което ме притеснява, докато чета една чужда публикация.

◾Напълно нечетлив за мен е бял текст върху черен, кафяв или друг тъмен фон. Усещам бързо умора в очите си, когато чета при този контраст.

◾Малък по размер или прекалено голям размер на шрифта. Особено труден е за четене удебелен шрифт.

◾Искам да крещя "Помощ!", когато публикацията е написана в един непрекъсната лента, в която не се използва интервал между редовете и абзаците. Тук ще спомена и текста в тясна колона, тъй погледът ми не успява да прескача от ред на ред.

◾Защо авторите развалят текста, подчертавайки отделни редове или цели участъци от текста в различен цвят. Случвало ми се е да срещам в една публикация цялата цветова палитра. Напомня ми на кошница с великденски яйца. Когато статията е цялата изпъстрена с много цветове не означава, че е полезна.

◾Харесва ми, когато авторите използват в текстовете си цитати, списъци, таблици, и разбира се изображения. Такава публикация се чете на един дъх, а информацията в нея е лесна за възприемане.

Разбира се, в преследване на правилното оформяне на една публикация не трябва да забравяме за най-важното, нейното съдържание. И все пак, мисля, че трябва максимално да се улесни четенето, без да изморяваме читателите с монотонен текст. Това е досадно и скучно.
Споделям основните моменти, на които предлагат да се обърне внимание професионалните уеб дизайнери, когато работим върху оформяне на съдържанието на своя блог.

➤Правилният размер на шрифта увеличава четливостта. Потребителите не искат да настройват шрифта за вашия блог самостоятелно. Погрижете се за това предварително. Твърде малкият шрифт ги плаши, а твърде големият създава напрежение. Изберете стандартен размер, 12,13,14 пиксела като размер на шрифта и няма да сбъркате.

➤Пространството на блога не трябва да бъде запълнено на 100%. Това само изморява читателя, той никога няма да види цяла страница. Оставете празни пространства, използвайте отстъпи. Текстът трябва да бъде заобиколен от празнота. Тя ще извърши чудо и съдържанието ще бъде прочетено. Защото потребителят веднага ще разбере къде е началото на текста и къде е краят му. Очите на читателя не се уморяват, а вашият сайт само ще го радва.

➤Подчертаването на всяка дума в текста или да задаването на хипервръзки към повечето от думите е типично за уеб дизайна на миналия век. Днес постоянното подчертаване удря в очите, дразни ги, принуждавайки читателя бързо да премине по хипервръзка, само и само да се отърве от графическата мания. Елементарното уважение към посетителите и правилата на естетиката препоръчват да се използва курсив при отделяне на една дума или фраза в текста.

➤Доброто съдържание трябва да включва изображения, защото те привличат вниманието на посетителите. Но нека те да са нужните изображения. Хаотично подредени, безполезните илюстрации не са интересни.

➤Доброто заглавие е половината от успеха на една публикация. А размерът шрифта на доброто заглавие е допълнителна една трета от нашия успех. Най-популярните размери на заглавията варират от 18 до 28 пиксела. Ако заглавието е много кратко (една или две думи), можем да използваме по-голям размер на шрифта.

➤Точка в края на заглавието никога не се слага, а въпросителни и удивителни знаци могат да присъстват.

➤Подчертайте думи с помощта на различни размери на шрифта, с различни текстови стилове (с главни букви, курсив и получер).

➤Размерите на редовете имат значение. Ширината на редовете на целия екран ще допаднат само на фанатиците на вашия блог и неговата тематика. Другите ваши посетители няма да четат. Твърде тясна колона на текста също не е подходяща, тъй като очите се уморяват да скачат от ред на ред. Най-приятните за човешкото око редове от текста съдържат от 55 до 75 символа.

➤Цветните комбинации между шрифт и фон на текста играят важна роля за неговото възприемане. Текстът бял на черен фон се чете много по-лошо, а това е доказано отдавна. Същото се отнася и за черния шрифт на ослепително бял фон. Омекотете цвета на шрифта към сиво, а фона към млечно бяло.

Моето мнение е, че трябва да се опитаме да направим така, че на посетителите на блога да е лесно и удобно. Когато дори и кратката информация е представена в стила на "Все ми е едно как ще го прочетеш", всичко отива по дяволите.

Ще бъда много благодарна, ако споделите мненията си. Добавете нещо или нещо оспорете.

Ще ви чакам, доскоро!

Няма коментари :

Публикуване на коментар


Copyright © БЛОГ ЗА БЛОГОВЕ©2016- | All Rights Reserved
Използването на Blogzablogove.com означава, че сте съгласни с нашата Политика на конфиденциалност и защита