Безплатен блог на платформата Blogger (blogspot). Създаване, водене, персонализиране, дизайн, притурки в примери. Препоръки и съвети за начинаещи и напреднали блогъри.

Търсене

Breaking

За оформянето на публикацията в блога

публикация в блога
Здравейте, приятели. Днес реших да сме без кодове или скриптове. Просто искам да поразсъждаваме отново за това, как да оформим правилно една публикация в блога си. От оформянето на съдържанието в блога зависи дали нашите посетители ще го прочетат и дали ще се върнат отново. Тази тематика е много често повсеместно обсъждана, а в Blogzablogove.com, също има публикации, съдържащи съвети в тази посока.
Ако публикацията се чете трудно всички наши усилия се свеждат до нула, защото за читателя е трудно да възприеме визуално информацията в нея.
Без да я дочете до края, той ще затвори страницата и ще потърси нужното му в други Internet ресурси. И като резултат ние получаваме голямо количество откази и напълно противоположен на нашите усилия ефект.
Може би това са мои странности и лични възприятия, но реших да споделя с вас това, което ме притеснява, докато чета една чужда публикация.

◾Напълно нечетлив за мен е бял текст върху черен, кафяв или друг тъмен фон. Усещам бързо умора в очите си, когато чета при този контраст.

◾Малък по размер или прекалено голям размер на шрифта. Особено труден е за четене удебелен шрифт.

◾Искам да крещя "Помощ!", когато публикацията е написана в един непрекъсната лента, в която не се използва интервал между редовете и абзаците. Тук ще спомена и текста в тясна колона, тъй погледът ми не успява да прескача от ред на ред.

◾Защо авторите развалят текста, подчертавайки отделни редове или цели участъци от текста в различен цвят. Случвало ми се е да срещам в една публикация цялата цветова палитра. Напомня ми на кошница с великденски яйца. Когато статията е цялата изпъстрена с много цветове не означава, че е полезна.

◾Харесва ми, когато авторите използват в текстовете си цитати, списъци, таблици, и разбира се изображения. Такава публикация се чете на един дъх, а информацията в нея е лесна за възприемане.

Разбира се, в преследване на правилното оформяне на една публикация не трябва да забравяме за най-важното, нейното съдържание. И все пак, мисля, че трябва максимално да се улесни четенето, без да изморяваме читателите с монотонен текст. Това е досадно и скучно.
Споделям основните моменти, на които предлагат да се обърне внимание професионалните уеб дизайнери, когато работим върху оформяне на съдържанието на своя блог.

➤Правилният размер на шрифта увеличава четливостта. Потребителите не искат да настройват шрифта за вашия блог самостоятелно. Погрижете се за това предварително. Твърде малкият шрифт ги плаши, а твърде големият създава напрежение. Изберете стандартен размер, 12,13,14 пиксела като размер на шрифта и няма да сбъркате.

➤Пространството на блога не трябва да бъде запълнено на 100%. Това само изморява читателя, той никога няма да види цяла страница. Оставете празни пространства, използвайте отстъпи. Текстът трябва да бъде заобиколен от празнота. Тя ще извърши чудо и съдържанието ще бъде прочетено. Защото потребителят веднага ще разбере къде е началото на текста и къде е краят му. Очите на читателя не се уморяват, а вашият сайт само ще го радва.

➤Подчертаването на всяка дума в текста или да задаването на хипервръзки към повечето от думите е типично за уеб дизайна на миналия век. Днес постоянното подчертаване удря в очите, дразни ги, принуждавайки читателя бързо да премине по хипервръзка, само и само да се отърве от графическата мания. Елементарното уважение към посетителите и правилата на естетиката препоръчват да се използва курсив при отделяне на една дума или фраза в текста.

➤Доброто съдържание трябва да включва изображения, защото те привличат вниманието на посетителите. Но нека те да са нужните изображения. Хаотично подредени, безполезните илюстрации не са интересни.

➤Доброто заглавие е половината от успеха на една публикация. А размерът шрифта на доброто заглавие е допълнителна една трета от нашия успех. Най-популярните размери на заглавията варират от 18 до 28 пиксела. Ако заглавието е много кратко (една или две думи), можем да използваме по-голям размер на шрифта.

➤Точка в края на заглавието никога не се слага, а въпросителни и удивителни знаци могат да присъстват.

➤Подчертайте думи с помощта на различни размери на шрифта, с различни текстови стилове (с главни букви, курсив и получер).

➤Размерите на редовете имат значение. Ширината на редовете на целия екран ще допаднат само на фанатиците на вашия блог и неговата тематика. Другите ваши посетители няма да четат. Твърде тясна колона на текста също не е подходяща, тъй като очите се уморяват да скачат от ред на ред. Най-приятните за човешкото око редове от текста съдържат от 55 до 75 символа.

➤Цветните комбинации между шрифт и фон на текста играят важна роля за неговото възприемане. Текстът бял на черен фон се чете много по-лошо, а това е доказано отдавна. Същото се отнася и за черния шрифт на ослепително бял фон. Омекотете цвета на шрифта към сиво, а фона към млечно бяло.

Моето мнение е, че трябва да се опитаме да направим така, че на посетителите на блога да е лесно и удобно. Когато дори и кратката информация е представена в стила на "Все ми е едно как ще го прочетеш", всичко отива по дяволите.

Ще бъда много благодарна, ако споделите мненията си. Добавете нещо или нещо оспорете.

Ще ви чакам, доскоро!

Здраве за всички вас! Не забравяйте да правите добро на други хора!

Ще съм благодарна да оцените моя труд и кликнете върху звездичките по-долу. Или гласувайте за блога на:

BGtop

Няма коментари:

Публикуване на коментар