Безплатен блог на платформата Blogger (blogspot). Създаване, водене, персонализиране, дизайн, притурки в примери. Препоръки и съвети за начинаещи и напреднали блогъри.

Търсене

Breaking

SEO оптимизация на блога самостоятелно

SEO оптимизация на блога
Тази публикация е за SEO оптимизация на блога на blogspot самостоятелно. Първа част.
Здравейте приятели. Отдавна писах на тази тема, но една публикация не може да побере тази така важна и обемиста информация. Много блогъри и уеб мастъри често се сблъскват с проблема за оптимизацията,
когато позициите на техните сайтове или блогове се намират много ниско, назад в класациите на търсачките, в сравнение с блоговете на техните конкуренти, въпреки всичките им усилия.



    За оптимизацията на блога 

    Има три най-чести причини, които могат да допринесат за това.

    ➤Първо, вашият конкурент може да има по-качествени препратки, изходящи хипервръзки;

    ➤Второ, може би той е изградил по-добра стратегия за използване на ключови думи;

    ➤Трето, и най-важният фактор е неспазването на всички правила за SEO оптимизация;




    Тези три причини допринасят за подобряване на класирането на вашия уеб ресурс, както и за подобряване на индексирането и сканирането му от търсачките.
    В днешната публикация ние ще разгледаме как самостоятелно да оптимизираме нашия блог, или по-скоро неговото съдържание. Ще се спрем на най-важните правила, които трябва да се спазват при поддържането и воденето на блог или уеб сайт.

    Анализ на ключовите думи

    Анализът на ключови думи определя правилното формиране на заглавията на публикациите. Повечето блогъри и уеб мастъри не го правят, не влагат ключова дума при съставяне на заглавието за публикациите си. Те произволно избират заглавие и започват да пишат всичко, което идва на ум. По този начин те не използват целия възможен потенциал на ключовите думи. Вашите заглавия трябва да включват нужните ключови думи, но така, че да не попадат в групата с голяма конкуренция.
    Ето и един пример. Поставих в браузъра израза „SEO оптимизация“, натиснах Enter
    и търсачката Google намери 2 040 000 резултата.
    За израза „SEO оптимизация на блога“ се появиха 569 000 резултата
    За израза „SEO оптимизация на блога самостоятелно“ се появиха 7 730 резултата
    Ето това е здрава конкуренция. Въз основа на показателите, посочени по-горе и от факта, че сайта ми няма кой знае какъв рейтинг, а е и още много млад, една статия с такова заглавие просто няма да му проправи път към върха, ще остане в низините при класирането на търсачките и нито един потребител няма да стигне до него. Какво трябва да направя? А, ето какво. Трябва ми конкуренция, която ще бъде на нивото на моя сайт. За да направя това, ще трябва да търся съчетание от ключови думи за своето заглавие, с което да се състезавам с по-малък брой блогове и сайтове, като се използват същите ключови думи. Продължавам да търся. За израза „SEO оптимизация на блога на blogspot самостоятелно“ се появиха 297 резултата.


    Избор на оптимизирано заглавие



    Това е което търсех, заглавие, което да е с по- малка конкуренция и по-лесно да бъде намерено от читателите. И се спрях на него.
    Като цяло, в началото може да ви изглежда, че всичко това е трудно, но с течение на времето вие ще разберете какво е това и как работи.

    Брой думите в заглавието на публикацията

    Уверете се, че дължината на заглавието не надвишава 70 знака. Общият брой на думите да не е по-малък от три. Това е оптималната дължина за търсачките, както за Google така и за Yandex. Моето заглавие има 50 знака, 44 са без пробели, броят на думите е 7.

    Мета описание

    Мета маркерът за описание е душата на цялото ви съдържание. Той показва просто, точно и сбито съдържанието на вашата публикация. Роботите на търсещите машини са любители на страници е мета описание до 145 символа. Това е много важен фактор, който влияе върху класирането на сайта или блога. Ако използвате мета описание, това със сигурност ще подобри позицията ви в класирането на търсачките. В блоговете ни тази функция е в дясната лента, при създавате на публикацията. Но за да се появи там, тя трябва да бъде активирана в настройките. Раздел Настройки ➔ Основни ➔ Описание ➔ Редактиране ➔ кликвате върху редактиране и я активирате за търсещите машини.


    Активиране на метаописанието

    Оптимизиране на постоянната връзка

    Повечето хора не знаят, че постоянната или директна връзка е третият по важност фактор при публикуването на статия. Той също така трябва да съдържа ключови думи. Тези от вас, които проявяват интерес към прилагането на този фактор за оптимизация, моля да прочетат тук.

    Маркерът H1 в заглавието на статията

    След маркера Title роботите за търсене се опитват да намерят маркера H1 на страницата ви. В тази връзка, потребителите на блогове в Blogspot не е нужно да се притесняват, защото този маркер се присвоява автоматично на заглавието на публикацията. Истината обаче не винаги е такава, особено ако използвате безплатни шаблони. Така можете да получите шаблон без този маркер.

    Използване на маркерите H2, H3, H4, H5 и H6

    Винаги използвайте подзаглавия в публикациите си. Това увеличава читаемостта и SEO на вашата страница. Субтитрите помагат на търсачките да разберат по-добре съдържанието на статията ви. Освен тага H1 (заглавието) има H2 (подзаглавия) H3, H4, H5 и H6. Как да ги използваме в Blogger? Да приемем, че вашата статия се състои от няколко секции. За всеки от разделите трябва да посочите име и да присвоите маркер като подзаглавие. За да направите това, маркирайте думата и в горната част на панела кликнете върху раздела „Форматиране“, от който можете да изберете Подзаглавие или Вторично заглавие.
    Повече внимание се отделя на добавянето на маркера H2, тъй като той трябва да присъства на страницата поне веднъж и в същото време да включва ключовите думи за публикацията. Тук се налага да припомня, че в шаблоните, темите, на блоговете ни H2 e маркерът на наименованията но притурките, на техните заглавия. Вижте това:

    H2 в темата на блога



    В кода на моя блог аз промених този маркер от H2 на H6. Прецених, че това подзаглавие ( H6 ) няма да използвам в публикациите си. Така маркерът H6 остана за наименованията на притурките, а H2 остана за подзаглавията в публикациите ми. Това е малко рискована промяна в кода на темата, но аз я направих.

    Здраве за всички вас! Не забравяйте да правите добро на други хора!

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и кликнете върху звездичките по-долу. Или гласувайте за блога на:

    BGtop


    ПРОДЪЛЖЕНИЕ

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар