Безплатен блог на платформата Blogger (blogspot). Създаване, водене, персонализиране, дизайн, притурки в примери. Препоръки и съвети за начинаещи и напреднали блогъри.

Търсене

Breaking

Основни разлики между блог и уебсайт

разлики между блог и уебсайт

Здравейте! Разликите между блог и уебсайт са много търсени като въпрос на онлайн сцената. Термините Блогът / блог са толкова интензивно използвани в мрежата, че много блогъри - новаци интензивно търсят отговор на въпроса навсякъде.
Затова си помислих защо да не спомена основните разлики между двата начина, по които можем да публикуваме съдържание онлайн.

    Обобщение 

    Блогът е вид уебсайт (Web log= Blog);
    Уебсайтът е общо понятие (site on web=website);
    Блогът и уебсайтът имат малко технически разлики по отношение на това, как се представя съдържанието в тях на читателите.

    Както се казва:


    „Всички ябълки са плодове, но не всички плодове са ябълки.“



    По същия начин можем да кажем, че:


    „Всички блогове са уебсайтове, но не всички уебсайтове са блогове.“


    Обаче, това, с което някои от вас може да не са наясно, е основната разлика между тях и как това оказва влияние на глобалния свят с присъствието им.
    Нека да осветля основните характеристики на блог и уебсайт.

    Блог и уебсайт – характеристики 

    Според Wikipedia, определението за блог е следното:
    ➤Блог (комбинация от термините web log) е вид уебсайт или част от уебсайт, който се актуализира от време на време с ново съдържание.
    Примери за блогове са известните новинарски сайтове като The New York Times и CNN, които публикуват новини ежедневно. Или дори сайтове, управлявани от хора в конкретна ниша, като този блог, който четете в момента.
    ➤Докато уебсайт е съвкупност от свързани уеб страници, включително мултимедийно съдържание, обикновено идентифицирано с общо име на домейн и публикувано на поне един уеб сървър.


    С други думи, уебсайтът е майчин термин, даден на всички сайтове, които
    разглеждате онлайн, включително и блоговете.


    Това могат да бъдат социални медийни мрежи като Facebook, Twitter или сайтове за електронна търговия като eBay, Аmazon, или форуми на Google.
    ➤Блоговете обикновено се представят по-неофициално на посетителите. Използваният език често е много по-простичък, отколкото на уебсайтове, тъй като много уебмастъри вече започнаха да използват по-опростен език, за да представят мнението си ясно, за да стигне до по-широк кръг от хора по целия свят.
    ➤В блоговете има функция, наречена „публикации“, като тази, която четете сега. Всяка публикация има собствена страница, както предполага нейният URL адрес, а основната страница (началната страница) на блога представлява серия от най-новите публикации в обратен хронологичен ред до най-старите. Често блогърите предпочитат да показват около 4-8 или дори 12 скорошни публикации на главната (начална) страница на своите блогове.
    Това не се среща в статичен или динамичен уебсайт.

    Основна разлика

    Основната разлика между двата типа, блог и статичен уебсайт, е в опресняването на съдържанието.
    ➤Основното съдържание на уебсайта остава същото. Въпреки че уеб администраторът може да добави допълнителни страници към уебсайта, за да увеличи съдържанието, то редът, по който се представя информацията, не може да бъде променен. Именно в това блогът започна да печели популярност.
    ➤Замисляли ли сте се за начина, по който търсите каквото и да е било в Интернет? Търсачките ви помагат да стигнете до отговор на конкретен въпрос (например как да добавите нещо си към Blogger). Това ще ви отведе до страници с най-добра информация по конкретната тема, независимо дали идва от блог или уебсайт. Така че съдържанието се търси по същия начин, чрез търсачките, но блоговете предоставят различно измерение на начина на представяне на информацията.
    ➤Друго предимство на блоговете, поради което хората са ги приели, е способността им често да се обхождат от търсачките. Тъй като съдържанието им се актуализира почти ежедневно, търсачките обхождат блогове много по-често, за да стигнат до новото им съдържание.

    Блог и Уебсайт: Каква е разликата? 

    Това са пет основни характеристики, по които можете да идентифицирате един ресурс, намерен онлайн, дали е блог или уебсайт.
    ➤Блогът предоставя на посетителите си система за коментиране;
    ➤Блогът предлага абонаментна система за изпращане на безплатни електронни бюлетини на читателите;
    ➤Публикациите в блога са организирани в категории и чрез етикети;
    ➤Публикациите в блог се появяват в обратен хронологичен ред, най-новите са в началото, а най-старите са последни;
    ➤Блогът се управлява от автор или авторски екип;
    Но вие нямате нужда от екип, за да управлявате блога си. Това е една от причините блоговете да се превърнат в най-добрият източник на онлайн приобщаване на ентусиазирани хора, които обичат да споделят знанията си с останалия свят. Започнах този блог съвсем сама и го управлявам повече от 3 години без екип.
    Със сигурност можете да увеличите броя на авторите в блога, за да се публикува по-често ново съдържание в него. Големите корпоративни блогове имат не повече от 10-15 блогъри в редакцията си, които публикуват редовно ново съдържание.

    Вие можете: 

    ➤Да създадете безплатен блог на Blogger, Tumblr или дори на Wordpress;
    ➤За разлика от създаването на уебсайт, не е нужно да имате технически умения в уеб разработка или познания за уеб хостинг или FTP, за да стартирате блог;
    ➤Благодарение на безплатните блог платформи като Blogger, можете да стартирате блога си, без да се притеснявате за кодиращата му част;
    Объркахте ли се?
    Уведомете ме, чрез кометнар, например, ако имате нужда от допълнителни разяснения относно разликите между блог и уебсайт. Бих се радвала да ви помогна с отговор на всички ваши въпроси.
    Надявам се, че тази публикации ви ориентира в най-общия смисъл по въпроса за основните разлики между блог и уебсайт.
    За въпроси моля, в коментарите. А може и на тази страница.
    Ще съм благодарна да оцените моя труд. Моля, гласувайте за блога ми на:

    BGtop
    или подкрепете моя проект




    Здраве за всички вас! Не забравяйте да правите добро на други хора!




    Няма коментари:

    Публикуване на коментар