Безплатен блог на платформата Blogger (blogspot). Създаване, водене, персонализиране, дизайн, притурки в примери. Препоръки и съвети за начинаещи и напреднали блогъри.

Търсене

Breaking

Да забраним за копиране част от текст

Да забраним за копиране
Здравейте приятели. През отминалите празнични дни наравих един експеримент - прерових всички публикации в моя Блог за блогове и редактирах кодовете им. Забраних възможността да се копира текста от публикациите ми, а разреших копирането на кодовете, които публикувам в тях.
Днес искам да ви покажа как чрез използването на малък CSS код може да се предотврати копирането само на определена част от публикация.


Тези от вас, които публикуват кодове, цитати, лични творби или авторски изображения, и считат, че потребителите им не бива да копират единствено и само тях, без останалото съдържание на блога, могат да направят същото.


Можете да разрешите за копиране определена част от публикация и да деактивирате копирането на останалата част от нея.

Прави се по следния начин. Необходимо е в раздела Тема ➔ Редактиране на HTML кода ➔ преди реда ]]> </ b: skin> да инсталирате малък код, който ще позволи да се копира само строго определена част от страницата. Добавила съм в кода разрешение за копиране на клас blockquote (цитати в кавички) и клас bloknot3 (това е класът, с който съм оформила стиловете за кодовете). Не забравяйте, че това е само мой пример. Получи се следния код:


.post blockquote, .bloknot3 { -webkit-user-select: text !important; -moz-user-select: text !important; -ms-user-select: text !important; user-select: text !important; } body { -webkit-user-select: none !important; -moz-user-select: -moz-none !important; -ms-user-select: none !important; user-select: none !important; }



Нужно е да знаете какъв клас има елемента във вашата тема, за който разрешавате копиране.



Това се прави лесно. Насочете курсора към изображение, цитат, код или което и да е било, щракнете с десния бутон на мишката. Изберете от отворения прозорец опцията „Инспектиране“, за да видите кода на елемента. Отваря се конзола, в която желаният ред ще бъде маркиран. Вижте екранните снимки.


Насочете курсора




желаният ред е маркиран


Когато сте избрали елемента и неговия клас, разрешен за копиране, ги добавете в примерния код на мястото на моите елементи .post blockquote, .bloknot3. Така вече ще имате свой индивидуален CSS код, разрешаващ копирането на желана от вас част на публикация. Всичко останало не може да се копира.
Вероятно възниква въпросът защо експериментирах с прилагането на това условие в блога си. Силно се заинтересувах от това, когато, анализирайки посещаемостта на блога си в края на изтеклата календарна година разбрах, че някои мои читатели копират не само предоставените им за свободно използване кодове, а и останалия авторски текст. Ценя труда си не и съм съгласна някой друг да го използва без мое разрешение.
Но, приятели, не съм толкова лоша, отказах се да приложа на практика експеримента си, въпреки че работата беше обемна и ми отне доста време. Копирайте каквото ви душата иска. Освен това беше вероятно при редактирането на всичките ми публикации да съм пропуснала нещо. Очаквам известия от вас, че нещо не се копира, за да направя нова редакция.

Отправям благодарности предварително.

Здраве за всички вас! Не забравяйте да правите добро на други хора!

Ще съм благодарна да оцените моя труд и кликнете върху звездичките по-долу. Или гласувайте за блога на:

BGtop


Няма коментари:

Публикуване на коментар