Безплатен блог на платформата Blogger (blogspot). Създаване, водене, персонализиране, дизайн, притурки в примери. Препоръки и съвети за начинаещи и напреднали блогъри.

Търсене

Breaking

Как подготвям публикациите си в блога

Как подготвям публикациите
Здравейте всички! Съдържанието за блога е гориво за неговото развитие, за читателите - отговори на техните въпроси, а иначе е полезна, интересна или забавна информация. Всичко зависи от темата на публикацията и на самия блог. Е, добре, стига с отклонението, да минем направо на въпроса.


    Ще споделя с вас моята схема за подготовка на съдържанието на блога. Под съдържание аз имам предвид не само самите публикации, но и всичко друго за тях - изображения, екрани снимки, кодове. Всичко това присъства в моите публикации и се използва за разнообразие, съживяване на текста и удобството на читателите.

    Идеи. План-съдържание

    Всяка публикация започва от идеята за нея. За да не се загубят идеите, които ме спохождат, аз ги фиксирам в план-съдържание, който е списък с теми за статии през следващите няколко
    План-съдържание
    седмици или месец. Това, което научих през годините за воденето на блог е редовността и последователността при споделяне на съдържанието. Една статия на седмица е задължително. Повече от една е страхотно, по-малко не си го позволявам, така че винаги планирам материалите предварително. В момента моят план-съдържание е малък, само за един месец напред, 4-5 идеи за бъдещи статии. И когато в главата ми се зародят интересни идеи, незабавно ги записвам в тетрадка. Да, именно, в тетрадка. За да са винаги пред очите ми. Анализирането и реализирането им е по-късно, най-важното е да се фиксира мисълта веднага, така че да не се изпари.

    Подготовка на материала

    Когато съм уточнила темата на статията, започвам да работя върху нея. Запознавам се с вече съществуващите материали в блога ми по тази тема. Уточнявам дали има нещо, което да се допълни или е представено не толкова детайлно и разбираемо за читателите, има ли важни точки пропуснати. Тогава се опитвам да запълня тези пропуски, да ги представя по-пълно, ясно и визуално, да споделям примери от собствения си опит. Материалът е готов, остава само да го
    Подготовка
    структурирам в статията. Ето защо, в моя блог аз редувам съдържание, което вече е в главата ми, с това, което изисква предварителна подготовка, за да спечеля време за да създаването на второто и в същото време графикът на моите публикации да не се нарушава. Опитвам се да редувам публикации от различните рубрики (етикети). Този подход изпълнявам с удоволствие, защото съм погълната от тематиката на моя блог, тя ми харесва, създава ми удоволствие, развивам се с нея. И вие бъдете готови внимателно да работите върху съдържанието на блоговете си, да споделяте опит, мисли, знания, впечатления.
    Друга част от подготовката е избора на ключови думи (заявките за търсене), които използвам при писането на статията. Признавам, че не го правя винаги, това е грешката ми, тъй като трафикът от търсенето може да бъде и по-голям.

    План на статията

    План на статията
    Преди да пристъпя към писането на статия в Word съставям за себе си нейния план. Разбивамтемата на логически точки, за които искам да пиша. Имам ги като насока, какво трябва да кажа, за да не пропусна нищо и в същото време да ги построя в логична и последователна структура. След това тези точки се трансформират в подзаглавия.

    Писане и редактиране на статията

    Тъй като аз съм от хората, които повече обичат да пишат, отколкото да говорят, винаги пиша
    Писане и редактиране
    моите статии в Word собственоръчно. Въпреки, че мога да използвам и други различни подходи, за да спестя време. Когато една статия е написана, аз я препрочитам, редактирам, осъзнавам я, проверявам за правописни грешки и уникалност на текста.


    Подготовка на друго съдържание

    Писането на статия в Word не свършва дотук. Следва подготовката на графичното съдържание. Изображения, екранни снимки, кодове. От тях най-простото е направата на екрани снимки.
    друго съдържание
    Макар, че имам статии, в които няма скриншотове. Повече време ми отнема подготовката на кодовете. Преди да ги представя на читателите си задължително проверявам в няколко тестови блога дали се показват коректно. Често ми се налага да правя и редакция в тях. В публикациите си използвам съвети, уточнения, инструкции (стъпка по стъпка), списъци. И все още си пиша плана на хартия, който по време на записа на екрана е пред очите ми, така че да не забравям нищо, защото не винаги е удобно да надниквам в друг документ на Word.

    Колко време ми отнема подготовката на статия

    Отнема ми от няколко часа до няколко дни. Ако материалът вече е в главата ми и трябва само да седна и да го изложа в логично структурирана статия може да отнеме 40 минути, един или два часа, в зависимост от обема на информацията. Още 20-60 минути отнема подготовката на изображения: миниатюра за статията, снимки за текста. Отново зависи от количеството и
    Колко време ми отнема
    сложността. Имам нужда от повече време, за да проверя и подготвя кодовете. Скриншоти се правят в процеса на писане на статията и те са минималното усилие. Кодовете проверявам, тествам, редактирам и това може да ми отнеме няколко дни. Разбира се, не цели дни, защото за деня имам и други, различни задачи. И ако определен процес изисква дълго време за изпълнение, предпочитам да го разделя на части, при което слагам днес публикацията като чернова и продължавам да работя по нея утре.

    Публикуване в блога

    Тук имам два основни навика, които са мое правило - планиране и редовност. Редовността е минимум една статия на седмица в блога, задължително. Предварителната подготовка обикновено ми заема част от петък и уикенда - за писане на статии и предварително събиране и обработка на информация. Един-два часа в събота или неделя - когато информацията вече е в
     Публикуване
    главата ми и просто трябва да я подредя в текст. Понеделник и вторник са дните за редактиране на кодовете и оптимизиране. Тук влиза подбора на ключовите думи, да направя описание и вътрешна връзка между статиите. Сряда е денят, в който прехвърлям текста от Word в редактора на блога на Blogger, оптимизирам и намалявам теглото на изображенията, добавям ги към статията, публикувам необходимите връзки. Четвъртък е денят на публикуване на статията. Често, обаче, всичко е готово още в сряда. Едновременно с това в главата ми е оформена идеята за следващата публикация и често тя е логическо продължение на първата.

    Заключение

    Е, приятели, така изглежда процесът на създаване на съдържанието в Blogzablogove.com. Може да изглежда прекалено сложно отстрани - но когато е удоволствие, планирано и върви по вече отъпкан път, то не е толкова напрегнато.
    Дано намирате информацията полезна за себе си! И с удоволствие ще отговоря на вашите въпроси в коментарите.

    Здраве за всички вас! Не забравяйте да правите добро на други хора!

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и кликнете върху звездичките по-долу. Или гласувайте за блога на:

    BGtop
    или подкрепете моя проект




    Как съм разделила текста на тази публикация на две колони? Можете да прочетете.

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар