Безплатен блог на платформата Blogger (blogspot). Създаване, водене, персонализиране, дизайн, притурки в примери. Препоръки и съвети за начинаещи и напреднали блогъри.

Търсене

Breaking

Блог с личен домейн на HTTPS

Блог на HTTPS
Здравейте собственици на блогове в платформата Blogospot. Преди месец получих съобщение за разрешаване прехода на блога ми с личен домейн към протокол с криптиране HTTPS. Прочетох информацията, която намерих в мрежата и основно пишеше, че трансферът е задължителен за финансови и игрови ресурси, където се изисква регистрация.


    А за тези с информационно съдържание преходът не е задължителен. Посетих и форуми по темата, и като цяло разбрах, че е възможно да има загуба на трафик. Но от юли тази година търсачката Google възнамерява да маркира блогове и сайтове без криптиране HTTPS като опасни за посещения.
    Имам два блога и за експеримент избрах единия, с най-малък брой статии, само около 200. В тази публикация ще напиша подробно как прехвърлих моя блог от HTTP до HTTPS и какви настройки направих след трансфера. Ще има много информация, така че бъдете търпеливи, ако искате и вие да направите прехвърлянето правилно.

    Първи етап

    ◾Настройки ➔ Основни ➔ Наличност за HTTPS ➔ задавате Да;
    Настройките ще бъдат запазени автоматично. Около минути 15-20 минути главната страница на блога няма да бъде достъпна, другите страници с публикации могат и да се отварят (но не винаги).

    ◾След известно време се върнете към основните настройки ➔ задайте Да на Пренасочване към HTTPS.

    Втори етап

    ◾На електронната си поща ще получите писмо с препоръки. Отворете уеб администратора на Google и на главната страница в Search Console, кликнете върху добавяне на ресурс, като въведете блога си с HTTPS. Трябва да добавите два адреса c HTTPS - с www и без.

    ◾Преминавате по адреса на блога си с https://www. mysite.com, после отдясно избирате зъбното колело за настройки и слагате отметка пред URL адресите да се показват като www. mysite.com и още една отметка пред Нека Google да оптимизира за сайта ми (препоръчително).

    ◾Добавете Sitemap за новия адрес - адресът на блога ви вече ще бъде изписан, добавете само Sitemap.xml

    Трети етап

    В админ панела отидете в Настройки ➔  Предпочитания за търсене ➔ редактирайте файла robots.txt. Единствената промяна тук е във файла на Sitemap от HTTP на HTTPS ➔ запазете промените.

    Четвърти етап

    ◾Върнете се в Google Search Console ➔ Обхождане ➔ Инструмент за тестване на robots.txt ➔ и го изпратете за тестване;

    ◾Ако файлът на Sitemap не се актуализира автоматично, изпратете и него на Google.

    Пети етап

    ◾В социалните мрежи Facebook, Twitter, Google + и други е необходимо на всички ваши фен страници и в личната ви информация да промените адреса на блога си. Същото се отнася и за Google Analytics.

    ◾Имам информация и за блогове, които са регистрирани в Yandex, Bing, Mail.ru и AdSence. Но тъй като болшинството от тях отдавна са сменили протокола с криптирания HTTPS, ще я споделям само срещу запитване.



    Остава ни още една важна задача, да поправим грешките след трансфера на HTTPS. Но за нея малко по-късно.


    Надявам се, че всичко съм описала достатъчно разбираемо, за да ви е лесно.

    Здраве за всички вас! Не забравяйте да правите добро на други хора!

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и кликнете върху звездичките по-долу. Или гласувайте за блога на:

    BGtop

    3 коментара:

    1. Много полезен материал. Толкова много разновидности съм задал в Google Search Console, че вече се обърквам от кой точно да пускам статиите за индексиране. Включил съм HTTPS. Има ли значение дали ще избера адреса с "www"?

      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. Здравейте, peSho.Вашият блог не е със собствен домейн. Собствените домейни завършват на: .com, .info, .org, и т.н. И само те започват с www. Вашият блог, заедно с всички други, чиито адреси завършват на .blogspot.bg, автоматично е приведен на HTTPS от Google. Не е необходимо да правите нищо. Тази е една от причините, поради която някои от скриптовете на притурки и други кодове, съдържащи в адресите си http://, да не работят в теми на блогове на HTTPS.
        За вас по-скоро е следващият материал, който ще публикувам скоро. Спокойно творете! С "Ежедневието днес" всичко е както трябва.

        Изтриване
      2. Определено ме успокоихте, благодаря! :)

        Изтриване