Безплатен блог на платформата Blogger (blogspot). Създаване, водене, персонализиране, дизайн, притурки в примери. Препоръки и съвети за начинаещи и напреднали блогъри.

Търсене

Breaking

Платформата Wix, струва ли си?

Платформата Wix
Платформата Wix.com е безплатен конструктор за създаване на сайтове. Така, както са безплатни Bloggr и WordPress. Конструкторът за създаване на Wix блогове и сайтове е един от най-разпространените в мрежата и днес ще се опитам да анализирам неговите силни и слаби страни. Този анализ е субективен, разбира се.




    Основна категория потребители на платформата Wix

    Конструкторът Wix избират само от онези, които не знаят нищо за създаването и управлението на блогове и сайтове. Най-често това са хора, които трябва да създадат блог, онлайн магазин или уеб сайт на една страница. Изборът им е разбираем, тъй като самият конструктор е много елементарен. За да настроите притурките му не е необходимо да влизате в HTML редактора, за да добавяте или променяте желания код. Достатъчно е да изберете притурка от общия списък и да я преместите до желаното място в темата.

    Ограничена функционалност

    Може би вече сте се досетили, че използването на възможностите на CMS (Content Management System, на български е Система за управление на съдържанието) на вашия блог на платформата Wix ще бъде значително ограничено, главно поради липсата на достъп до HTML кода му. Има, разбира се, много и различни притурки, но не всички са безплатни. Тези, които са най-харесвани и предпочитани, трябва да се закупят.

    Популяризиране в търсачките

    Ако говорим за безплатния план на Wix, то вие няма да можете да популяризирате блога си в търсачките Google, Yandex и други. Повече шансове ще имате, ако сте на един от премиум плановете, защото само тогава можете да получите един нормален собствен домейн. Но дори и в този случай не всичко е толкова гладко за важните компоненти на всеки блог или сайт, като например Sitemap и Robots.txt. Никъде нищо не е посочено и обяснено, как да се изтеглят и инсталират, и дали има такава възможност. Видях и секция, наречена SEO-мастър, където се описват необходимите неща, но всичко в нея се свежда само за главната страница и за страницата "За мен".

    Основните недостатъци

    ➤Много ограничен избор на шаблони;

    ➤Ограничена функционалност на шаблоните;

    ➤Безплатният тарифен план не е подходящ за популяризиране в търсачките;

    ➤Високи цени за хостинг и домейн, сравнявани с други добри хостинг доставчици;

    Забелязах, че цена на домейна няма, тоест тя не е посочена. На всички хостинг доктавчици за домейна трябва да плащате веднъж годишно. А тук просто се посочва общата сума за хостинг и домейн. Още след преминаване към страницата за покупка на един тарифен план цената се увеличава с от 4 до 6 долара на месец.


    Блог на платформата Wix


    Предимства на платформата Wix

    Най-важното предимство на платформата е нейната простота. Ако искате да си направите обикновен блог, блог - дневник само за себе си или да го показвате на приятелите си, или едностраничен сайт - визитка, на който трафикът да е от социалните мрежи, тогава със сигурност Wix ще ви свърши работа.

    Становището на автора

    Мисля, че е по-добре да използвате конструктори като Blogger или WordPress, за да създавате сайтове и блогове. Особено за тези от вас, които желаят това да е безплатно или по-евтино, но по-качествено, препоръчвам Blogger.

    Е, платформата Wix е добър избор само за начинаещи, които искат да се развиват в тази област и да вървят напред към Blogger.

    Здраве за всички вас! Не забравяйте да правите добро на други хора!

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и кликнете върху звездичките по-долу. Или гласувайте за блога на:

    BGtop


    Няма коментари:

    Публикуване на коментар