Безплатен блог на платформата Blogger (blogspot). Създаване, водене, персонализиране, дизайн, притурки в примери. Препоръки и съвети за начинаещи и напреднали блогъри.

Търсене

Breaking

Неработещи хипервръзки, как да ги открием

Неработещи хипервръзки
Отново хипервръзки, не можем без тях. В публикация написах как да се отървете от всички външни връзки. Сега дойде редът на неработещите хипервръзки. Честно казано, аз не смятах да напиша публикация на тази тема. Но след смяната на стария шаблон с нов читатели ми писаха, че някои от хипервръзките в блога ми не работят. И аз реших да проверя. Всичко.
Цялата информация в блога си за тяхното наличие и за пореден път се убедих, че периодично трябва да се справям с това. Всъщност това е оптимизация. Ако потърсим причините за прекъснатите хипервръзки (или мъртвите, както ги наричат), то те са много. Може да бъде грешен адрес на страницата, към която води хипервръзката. Случва се, когато тази страница е била отстранена от автора. Често повечето блогове биват изоставени или премахнати. Това се случва и когато домейнът вече не съществува. Този списък може да бъде продължен още.
Когато нашите посетители, кликайки върху тези хипервръзки попаднат на страница 404, вероятно няма се върнат обратно към вашия блог. И още, смята се, че търсачките наистина не благоприятстват сайтове и блогове с много на брой мъртви хипервръзки.
Когато блога все още е много млад  да се проверят всички хипервръзки не е толкова трудно. Но в процеса на попълване на блога (сайта) това е просто невъзможно. Проверка за наличие на мъртви хипервръзки правят като услуга много сайтове. Лично аз използвам един доста удобен, според мен, brokenlinkcheck.com. Чрез него достатъчно бързо мога да намеря всички мъртви хипервръзки, които са в блога ми. И не само това, той ми показва къде се намира тази мъртва хипервръзка, както и нейния URL. Услугата е англоезична, но не е трудно да се разбере.
За да се провери един блог за съществуването на такива хипервръзки влезте в сайта и в адресното поле въведете URL на вашия блог. В следващата стъпка трябва да въведете секретния код. Изчакваме известно време. След като свърши проверката на всички наши прекъснати хипервръзки, те появяват в списък. Моят резултат при този тест беше повече от добър. На блога ми се откриха само 2 мъртви хипервръзки.
Оказа се, че и двете мъртви хипервръзки водеха към тестови блог, чиито URL бях променила, не си спомням как и защо. Направих проверка пак и ето резултата.




Online Broken Link Checker

Enter your URL (e.g. www.example.com)

Security code

Status COMPLETED! 

Processed 967 web pages, found 0 broken links




Сега съм спокойна, но продължавам да правя такава проверка.
Препоръчвам такава проверка на блога си да правите и вие, и то по-често. Общото почистване на блога е необходимо за неговата оптимизация и дори е интересно.

Успех, приятели!


Здраве за всички вас! Не забравяйте да правите добро на други хора!

Ще съм благодарна да оцените моя труд и кликнете върху звездичките по-долу. Или гласувайте за блога на:

BGtop

1 коментар:

  1. И аз съм благодаря. Макар блогът да ми е малък, аз намерих една "счупена" хипервръзка. :)

    ОтговорИзтриване