Безплатен блог на платформата Blogger (blogspot). Създаване, водене, персонализиране, дизайн, притурки в примери. Препоръки и съвети за начинаещи и напреднали блогъри.

Търсене

Breaking

Страницата не е намерена. Грешка 404

Страницата не е намерена.
Здравейте всички, които четете тази публикация. Днес искам да споделя един много важен момент от воденето на блогове. Ние, многократно скитащи в пространството на Internet, се сблъскваме с един факт. При преход към желани от нас страници се отваря прозорец, в който ни се съобщава, че страницата не може да бъде намерена - грешка - 404. В такива случаи аз просто излизам от тази страница. Подобна реакция, си мисля, имат и много от вас. Особено начинаещите, изправени пред страницата 404, решават, че този сайт или блог не съществува. И така ние губим своите потенциални читатели.
Няма да се спирам на това, какво е грешка 404 и защо се появява. Много е описано и пренаписано за нея. Искам да споделя как да направим тази страница в блога си по-привлекателна за посетителите и те все още да искат да попаднат на нашия блог след тази грешка. Ето как може да изглежда тази страница във вашия блог.




Не е сложно да се направи.
➤Отидете в контролния панел и създайте статична страница. Може да не слагате наименование. Намерите подходящо изображение (в Internet има достатъчно), оформете я по свой вкус, като използвате и малко въображение. Аз оформих моята страница, като учтиво предлагам на читателите да преминат на главната за блога ми страница. След това влизате в HTML редактора на страницата и копирате всичко, което виждате.
➤Следващата стъпка е - админ панел ➔ настройки ➔ предпочитания за търсене ➔ персонализирано съобщение "Страницата не е намерена" ➔ редактиране. Отваря се прозорец, в който поставяте копирания код.




Вече имате собствена, персонализирана страница за грешка 404. За да я тествате е необходимо в браузъра да поставите адреса на нашия блог, например, https://moiblog.blogspot.bg/блабла. След наклонената черта (/), с която завършва той напишете каквото ви дойде на ум.
Това е моята версия на страницата за грешка 404. Вижте я на този адрес.  Харесвам я, защото смятам, че пасва на дизайна на моя блог.
За да я направите и вие, отидете на настройките, както е показано на скриншота по-горе, и поставете следния скрипт в прозореца.


<div style="text-align: center;">
<span style="color: #cc0000; font-size: large;"><b></b></span></div>
<div style="text-align: center;">
</div>
<h3 style="text-align: -webkit-auto;">
<div style="text-align: center;">
<span style="font-size: large;">Вие сте тук, защото щракнахте на хипервръзка,&nbsp;</span></div>
<div style="text-align: center;">
<span style="font-size: large;">която вече не работи!</span></div>
</h3>
<div align="center">
<span style="color: #ed9e1f; font-size: 150px;"><strong>404</strong></span></div>
<br />
<div style="text-align: center;">
<span style="font-size: large;">Пробвайте да преминете на</span><br />
<span style="font-size: large;">&nbsp;<span style="color: blue;"><a href="####/">главната страница на блога</a>!</span></span><br />
<span style="font-size: large;"></span></div>
<script src="http://bloggertrickandtoolz.googlecode.com/files/bloggertricksandtoolz.js"></script><script>
 var nMaxPosts = 15; var sBgColor; var nWidth; var nScrollDelay = 175; var sDirection="left"; var sOpenLinkLocation="N"; var sBulletChar="»»";

</script> <script src="####/feeds/posts/default?alt=json-in-script&amp;callback=RecentPostsScrollerv2"></script>

Мястото, оцветено в червено, заменете с адреса на вашия блог (само на две места), запазите промените и проверете, както е описано по-горе.
Харесва ли ви тази страница? Ще бъда благодарна, ако споделите нещо по тази тема.

Успех! Здраве за всички вас! Не забравяйте да правите добро на други хора!

Ще съм благодарна да оцените моя труд и кликнете върху звездичките по-долу. Или гласувайте за блога на:

BGtop



5 коментара:

  1. Здравейте, Пепа Табакова!
    Благодаря ви за изключително полезната информация!
    Изобщо, този блог ми е много полезен. Успях да си направя свой блог за пътешествия с кемпер, като започнах от нулата.
    Поради ред съображения реших да променя адреса и името на сайта. Всичко е ОК. Но, както и се очакваше, сега за публикациите със стария адрес се появява "Страницата не е намерена". След като прочетох всичко тук направих редакция в "Грешки и пренасочвания" (Настройки). Копирах вашия пример като сложих моят нов адрес. Проверих в HTML редактор на кодове и всичко е ОК. Но при опит да вляза в страница със стария адрес отново ми се появява старото съобщение "Страницата не е намерена". Ще ви бъда много благодарна, ако ми помогнете.
    Желая ви приятен ден!
    Яна Василева

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте, Яна, моля, изпратете ми адреса на блога си. Нека го погледна.

    ОтговорИзтриване
  3. нов адрес:
    https://yanavastravels.blogspot.com/
    стар адрес:
    https://yanavastrips.blogspot.com/
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Яна, блогът ви се отваря на новия адрес. На стария адрес се появява съобщение, че блогът е изтрит. Не разбирам защо продължавате да го търсите на стария адрес?
      Търсете го на новия адрес. Моят съвет е: Отворете админ панела - Проверете какво се съдържа в: Настройки-Основни-Публикуване-Адрес на блога- редактиране. В правоъгълника трябва да впишете стария адрес и после новия. Има и кратко описание. Всичко трябва да е в два реда. На първия е новия адрес, а на втория е стария и срещу него трабва да стои думата "пренасочва".Съжалявам, че не мога да изпратя скрийншот. Опитайте, като преди това си направете резервно копие на темата. И моля, пишете ми на pepatab@abv.bg.

      Изтриване