Безплатен блог на платформата Blogger (blogspot). Създаване, водене, персонализиране, дизайн, притурки в примери. Препоръки и съвети за начинаещи и напреднали блогъри.

Търсене

Breaking

Повторението е майка на успеха

Здравейте, приятели, читатели и случайно попаднали на моя блог! След малко прекъсване започваме отначало. Ще ви припомня важните моменти и се надявам да ви привлека към Blogger.

 

×
Къде да създадем блога си безплатно. Blogger

Къде да създадем блога си безплатно? Този въпрос си задават много хора. Няма да отричам, че и аз си задавах този въпрос, когато реших и се готвех да създам първия си блог. След преглед на много информация по този въпрос, след претегляне на плюсовете и минусите, за и против, реших да създам блога си на Blogger платформата Blogspot. С течение на времето, аз все повече и повече започвах да се убеждавам, че съм направила правилния избор. Ще акцентирам на положителните страни. ➤Абсолютно безплатно е. За нищо не е необходимо да се плаща.
➤Прост и разбираем интерфейс.
➤Няма нужда да се притеснявате, че блогът ви ще бъде недостъпен, поради факта, че е имал голяма посещаемост и сървъра няма да издържи.
➤Има възможност за печалба.
Например, с контекстната реклама от Google AdSense има възможности да се печели, но повече за това по-късно. Затова на всеки, който ми задава въпроса къде да създадете свой собствен блог, аз препоръчвам да го направи на Blogger. Но в последствие да прикачи домейн с цел сигурност и бъдещи перспективи.

Успех!

×
Защо не си струва да се премине от Blogger на WordPress?

В отговор на този въпрос ще бъда лаконична. Ще задам още два въпроса и нека всеки от вас направи своя избор, а аз ще се аргументирам.
Кой трябва да използва WordPress?
Почти 30% от всички блогове в топ 100 се използва като блогове на WordPress. И само 6% работят на Blogger (Blogspot). Факт e, че всички WordPress блогове са кодирани в един универсален и гъвкав език PHP. Ако сте опитен програмист или имате значителни финансови ресурси, за да плащате за тези услуги, тогава без съмнение WordPress е най-добрият избор за вас.
Кой трябва да използва Blogger?
Blogger блоговете са под контрола и защитата на Google - водещата търсачка. Днес, милиони хора ги използват за лични и търговски цели. Този блог, който четете сега е именно на Blogger. Можете напълно безплатно да използвате 3-то ниво на домейн, получен при създаването на блога си. Или да си купите домейн от 2-ниво. Google няма да възрази срещу това. Но уви, потребителите на Blogger имат ограничен достъп до много настройки, въпреки че за това има обективни причини (които ще бъдат обсъдени по-долу). Именно заради тези ограничения професионалистите предпочитат WordPress. Но нима тези ограничения са принципни? Нека ги разгледаме точка по точка:

➤Описанието на блога (description) е не повече от 500 символа, HTML-маркиране не се поддържа;
➤Броят на блогове - не повече от 100 блога на профил;
➤Брой на етикети - 2 000 уникални етикета, не повече от 20 за всяка публикация;
➤Брой на изображения - до 1 GB безплатно пространство в Picasa;
➤ Броят на публикациите - без ограничения;
➤Статични страници - не повече от 20 самостоятелни страници;
➤Автори - до 100 автори във всеки блог;
➤Размерът на страницата (на главната или на отделните страници) - не повече от 1mb;
➤Размерът на снимките и изображенията се мащабира до 1 600 пиксела;

Внимателно прочитайки тези "ужасни" ограничения, може би някои блогъри ще искат да се върнат в Blogger - това е лесна и достъпна възможност да бъдат креативни и да правят пари, без да усложняват живота си с гмуркане в сложния свят на програмирането.
Ако в процеса на създаване и поддържане на блог, имате желание да усвоите уменията на уеб разработчик, можете без много усилия и за кратко време да се запознаете с HTML, JavaScript и CSS, които се използват в стандартните шаблони на Blogger. Така ще превърнете шаблоните в уникални и атрактивни блогове.
Избрахте ли вече?

×
Пет мита за Blogger

Ето някои неоснователни и несправедливи обвинения по адрес на Blogger, които често се тръбят от опонентите му. Понякога това е достатъчно, за да сплашат начинаещите уеб мастъри и води до тяхната миграция към WordPress.
Ако прочетете цялата публикация ще сте на моето мнение - тези пет мита са вече оборени. Не съществуват.
Вашият блог на Blogger не ви принадлежи Това е вярно. Всички блогове, всички изображения на всички страници с текстове безплатно се съхраняват на сървърите на Google. Въпреки това, по всяко време, можете да направите резервно копие от менюто с настройките. Блогърите не са пленници на платформата и могат да я оставят когато поискат. Авторските права върху цялото съдържание принадлежи изключително на вас. И Google (за разлика от много частни уеб хостинг) твърдо защитава вашата собственост. Правете резервно копие най-малко два пъти седмично и от никакви "хазяи" няма да се страхувате.
Вашият блог може да бъде изтрит по всяко време Да, има вероятност. Но само в случаите, когато блогът ви съдържа материали с признаци на порнография, пропаганда към екстремизъм и расова нетърпимост. Причината за изтриване може да бъде и системно (доказано) нарушаване на авторските права. Във всички други случаи сте под постоянна защита на Google.
 Blogger не обича спонсори и рекламодатели Всички водещи към рекламно пространство партньорски връзки в блога (ние говорим за блога на автора на оригиналната статия - бележка на преводача) са заети. Останалата част от рекламодателите чакат реда си. Основните стимули за привличане на рекламодатели и спонсори са качеството на трафика, лоялни читатели и добро класиране в търсенето и социалните мрежи. Името на блог платформата е без значение.
Blogger няма достатъчно възможности за настройки на SEO (Search Engine Optimization) Това е най-глупавото и безапелационно твърдение. Смятате ли, че Google не предоставя за своите собствени блогове възможности и опции за персонализиране на търсенето? Съвсем наскоро, разработчиците от Blogger предложиха на уебмастърите възможност и функция да си създадат страница 404, 302 редирект, настройка на robots.txt. Така, че успехът в търсенето зависи от опита на оптимизатора.
Blogger изглежда непрофесионално Същото може да се каже и за блог на WordPress - всичко зависи от вкуса и избора на собственика на блога. В Inrernet има хиляди красиви и оптимизирани шаблона, които можете да изтеглите и инсталирате безплатно. Ако общодостъпните образци, не ви харесват, можете да си поръчате персонализиран шаблон за Blogger от опитен уеб дизайнер.

Здраве за всички вас!


×
Седем причини да откажете WordPress в полза на Blogger

WordPress блоговете са по-уязвими на атаки Един скорошен пример - хакерство на един от най-популярните и
влиятелни блогове - Amit Agarwal. Нападателите успели практически напълно да премахнат от блога всички илюстрации. Само оперативната намеса на автора помогнало да се избегне
загубата на текстовете на статии и коментари. Това е една от причините, поради които разработчиците на Blogger ограничават достъпа на потребителите до базата данни.

WP много трудно се настройва Даването на повече възможности за уеб разработчици, WP значително ограничава пространството за креативни уеб дизайнери. Да се научиш как да се работи с HTML и CSS (за Blogger) е много по-лесно, отколкото да се разбере всеки програмен скрипт в PHP, XML или ASP (за WordPress). Така създаването на собствени менюта или виджети секции (понякога дори и само добавянето на плъгини), е много трудна задача за програмистите-дилетанти. Една грешка, една невярна запетая в WordPres кода е достатъчно за провала на множество файлове и необратими последици за блога. Ясната структура на Blogger и достъпа до главния код на блога чрез HTML-редактор, позволява лесно да се настрои шаблона дори от начинаещ уебмастър.

Грешки в остарелите плъгини Неактуалните приставки могат да бъдат в конфликт както с най-новите версии на WP, така и с другите плъгини.

Форумите не оказват подкрепа Повечето от участниците във форумите не са професионални програмисти. Тяхните съвети и препоръки, най-вероятно, няма да помогнат за преодоляване на специфичните проблеми в блог на WP. А понякога (ако следвате тези съвети), те могат да бъдат източник на нови проблеми. Това е същото безнадеждно занятие, като колективното готвене на ястия, или колективното рисуване на картина от няколко любители на изкуството. Общността в такива форуми е много активна. Но ако можете ли да направите разлика между логично и правилно решение на проблема от глупави и безполезни набор от действия?

Скъпа помощ Ако не можете да намерите собствени начини за решаване на проблем, тогава е необходимо да се обърнете към експерти. И, като правило, това струва не малко пари.

Обновления Когато инсталирате версия на WordPress от последно поколение се нарушават цяла поредица настройки. Това ви кара да започвате от нулата с всяка актуализация на платформата.

Много безполезни плъгини В Internet се предлагат буквално тонове приставки с различни имена. Повечето от тях са остарели или имат несъвместима с вашия стил тема. Повечето плъгини, които често се третират като "Premium" може да струват доста скъпо.
В допълнение, изобилието на плъгини прави живота по-лесен за уебмастърите, но значително увеличава времето за зареждане, което не се харесва на посетителите и търсачките.

Заключение И двете платформи са най-добре представени в Internet за създаване, управление и осигуряване на приходи от професионални блогове. Всяка от тях има своите предимства и недостатъци. WordPress е правилният избор за програмисти, разработчици и богати предприемачи, готови да платят за професионални услуги.
Ако сте по-заинтересовани от свободното създаване, творчество, без да е необходимо да се овладеят всички технически аспекти на програмирането, то Blogger ще ви бъде надежден и верен спътник.

Имате право на избор.

За въпроси моля, в коментарите. А може и на тази страница.


Ще съм благодарна да оцените моя труд. Моля, гласувайте за блога ми на:


BGtop


Здраве за всички вас! Не забравяйте да правите добро на други хора!


Следвайте Blogzablogove



Няма коментари:

Публикуване на коментар