Безплатен блог на платформата Blogger (blogspot). Създаване, водене, персонализиране, дизайн, притурки в примери. Препоръки и съвети за начинаещи и напреднали блогъри.

Търсене

Breaking

Оригинално превъртане на текст в публикация

 превъртане на текст в публикация
Добър ден за всички. Има моменти, когато текстът, който е твърде дълъг, трябва да бъде оформен с помощта на лентата за превъртане. Вертикално или хоризонтално, който както иска. Един от вариантите беше описан в тази публикация.
Днес предлагам код, с който ще направите оригинално превъртане на дълъг текст без тази лента. Потребителят просто ще превърти колелото на мишката над избраната област в съобщението.


    Вижте примера по-долу.


    Ало, ало… Вдигате телефонната слушалка и чувате… приказки. И то какви! Приказките на счетоводителя Бианки за невероятните пътешествия на Джованино Денгуба, за приключенията на малката палавница Алиса, за носа, който един ден не издържал и избягал. Затворете очи и ще полетите заедно с онзи добър господин на въртележката в Чезенатико. А защо да не похапнете от двореца от сладолед?… Опитайте. Нужно е само желание и въображение, за да превърнете нашия мъничък свят — добър и лош, забавен и скучен, весел и тъжен — в една приказка без край. Ало!… Чувате ли гласа на милия господин Бианки? Не?! Тогава включете факса… Джани Родари (1920–1980) е известен в целия свят италиански писател, автор на „Приключенията на Лукчо“, „Джелсомино в страната на лъжците“, „Приказки по телефона“, „Продавач на надежда“, „Граматика на фантазията“ и др. Книгите му отдавна са станали любимо четиво и за деца, и за възрастни. Носител е на наградата „Андерсен“ за 1970 г.Ало, ало… Вдигате телефонната слушалка и чувате… приказки. И то какви! Приказките на счетоводителя Бианки за невероятните пътешествия на Джованино Денгуба, за приключенията на малката палавница Алиса, за носа, който един ден не издържал и избягал. Затворете очи и ще полетите заедно с онзи добър господин на въртележката в Чезенатико. А защо да не похапнете от двореца от сладолед?… Опитайте. Нужно е само желание и въображение, за да превърнете нашия мъничък свят — добър и лош, забавен и скучен, весел и тъжен — в една приказка без край. Ало!… Чувате ли гласа на милия господин Бианки? Не?! Тогава включете факса… Джани Родари (1920–1980) е известен в целия свят италиански писател, автор на „Приключенията на Лукчо“, „Джелсомино в страната на лъжците“, „Приказки по телефона“, „Продавач на надежда“, „Граматика на фантазията“ и др. Книгите му отдавна са станали любимо четиво и за деца, и за възрастни. Носител е на наградата „Андерсен“ за 1970 г.


    Код

    Когато пишете публикация, на мястото, където трябва да се приложи този ефект, преминавате от нормален режим към HTML режим. И използвайте следния код.


    <div class="scrollbar">
    <div class="inner">тук е целият ваш дълъг текст
    </div>
    </div>
    <style>.scrollbar {
      background-color:#BFCFFE ; / цвят на фона /
      border:4px solid:#3399CC ; /ширина и цвят на рамката/
      color:
    #12127D; /цвят на текста /
      overflow:hidden;
      text-align:justify;
    }

    .scrollbar .inner {
      height:100px;   /височина на блока с текст/
      overflow:auto;
      margin:15px -300px 15px 15px;
      padding-right:300px;
    }</style>

    Уточнения

    ➤В участъка на кода, съдържащ CSS стиловете, които са оцветени в синьо, променете всички стойности на желаните от вас;

    ➤Ефектът може да се види след публикуването;

    Всичко е доста лесно и изглежда съвсем оригинално. Експериментирайте, сигурно ще намерите подходящо за вас оригинално превъртане на текст в публикация.

    Доскоро и успех!

    Здраве за всички вас! Не забравяйте да правите добро на други хора!

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и кликнете върху звездичките по-долу. Или гласувайте за блога на:

    BGtop

    2 коментара:

    1. Мария18:13

      Добър ден! Опитах, но нещо не ми се получава. Ще опитам пак и ако не стане, ще ви пиша.

      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. Опитайте, пишете, ще помогна с каквото мога.

        Изтриване