Безплатен блог на платформата Blogger (blogspot). Създаване, водене, персонализиране, дизайн, притурки в примери. Препоръки и съвети за начинаещи и напреднали блогъри.

Търсене

Breaking

Вътрешна оптимизация на блога

Вътрешна оптимизация
Здравейте, всички. Във връзка с последните две публикации на тема „SEO оптимизация на блога на Blogspot“, се почувствах задължена да изложа пред вас и тази, която е чисто теоретична. И е за малко по-напредналите от вас. А за всички е друга моя публикация.
Съвършено очевиден е фактът, че е необходимо висококачествено и продуктивно популяризиране на интернет ресурсите, независимо дали става дума за корпоративен уеб сайт, блог на малко известен художник или личен блог на лаик.



    Вътрешна оптимизация

    Вътрешната оптимизация, същността на която е свързването ( пренасочване ) на страници, играе огромна роля. Днес ще споделя с вас какви са същността и видовете вътрешно свързване, пренасочване на страниците в блога на Blogspot.

    Важно!



    Пренасочването е процес, който определя взаимодействието между страниците и връзките в един интернет ресурс. По правило то се извършва в две направления:


    ◾Увеличаване теглото, рейтинга на конкретна страница в него;

    ◾Популяризиране на определени страници по ключови думи и изрази;

    И двете направления могат да се допълват взаимно, усилвайки ефекта от оптимизацията. Днес има достатъчен брой различни варианти и "мутации", но следните схеми са класическите за вътрешната оптимизация и конкретно за вътрешното пренасочване.

    ➤Пръстеновидно;

    ➤Йерархично;

    ➤Кръгово;

    ➤Звездовидно;

    По-важно в този случай не е количеството, а качеството на вътрешното свързване. Страниците в блога или сайта не трябва просто да се свързват една с друга, а да допринасят за популяризирането с ключови фрази или думи (чрез допълнителни страници или директно). По този начин мястото на блога в резултатите от търсене по даден ключов въпрос е все по-напред.
    Така че, нека разгледаме по-отблизо всеки вариант.





    Пръстеновидно пренасочване, плюсове и минуси


    Пръстеновдното пренасочване е класическа опция и ефектът като положителен резултат е доста висок, но е възможно да няма какъвто и да е резултат. В този случай страниците на интернет ресурс се свързват една с друга и всичките сочат към една страница. По този начин се оформя пръстен, в центъра на който се намира страницата, която искаме да се популяризира.
    Предимство - когато са индексирани всички страници, има високо ниво на популяризиране и интернет ресурса е на предни позиции при търсенето.

    Пръстеновдно пренасочване

    Отрицателен ефект - ако в индекса отсъства страница или ако тя е недостъпна, цялата структура на пръстена се нарушава. Този момент влияе неблагоприятно върху ефективността на връзките, а търсещите роботи ги избягват.
    Така че пръстеновидното пренасочване е инструмент, който е доста полезен и интересен, въпреки че носи определено количество риск.

    Йерархично пренасочване


    Тази опция често се използва. Йерархичното свързване се основава на принципа на създаване на пирамидни или подобни структури. Като правило работи, но има и грешки.



    Йерархичното свързване като оптимизация


     Една страница може да изпадне от индекса на търсачките. И колкото по-високо, по-близо е страницата до върха на така наречената пирамида, толкова по-голяма е вредата за популяризирането и оптимизирането на сайта.

    Кръгово пренасочване, същност и достойнства

    Кръговото пренасочване като оптимизация

    Кръговото пренасочване е сложна и по-надеждна версия от пръсненовидното. Ако в първия случай всички страници се свързват последователно една с друга, то в кръговата версия страниците освен една с друга се свързват и с една или повече допълнителни страници. По този начин структурата става по-стабилна и по-силна. А появата на негативни явления по никакъв начин не влияе на ефективността на популяризирането на интернет ресурса.
    Негативната страна е загубата на време за създаване на допълнителни страници. В много случаи, обаче, кръговото свързване е оправдано и всичко се изплаща.

    Звездовидно пренасочване, особености

    Звездовидното пренасочване е стандартна опция за популяризиране, при което всяка страница от ресурса се свързва с друга. Този метод често се прилага, когато няма конкретна страница за популяризиране или всички страници са еднакво добре популяризирани.
    Звездовидно пренасочване като вид оптимизация
    Предимството на такава схема на свързване на страниците е в независимостта на страниците една от друга. Тоест, когато възникне конкретна негативна ситуация, при която една страница е извадена от индекса или е повредена и не се показва, ефектът винаги е един и същ - той е положителен.

    Заключение

    След всичко, изброено по-горе, заключението е предвидимо: идеален вариант за пренасочване за всички видове интернет ресурси няма. Всички известни и разпространени методи за пренасочване се характеризират и с положително и отрицателно въздействие върху състоянието на ресурса в списъците на търсачките.
    В резултат на постоянното търсене на идеалния вариант от SEO специалистите са създадени внушителен брой така наречени "хибриди" на пренасочване, всеки от които е оптимизиран и е подходящ в дадена конкретна ситуация.

    Доскоро! Споделете с приятели, а с мен, в кометнарите, вашия опит.

    Здраве за всички вас! Не забравяйте да правите добро на други хора!

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и кликнете върху звездичките по-долу. Или гласувайте за блога на:

    BGtop


    Няма коментари:

    Публикуване на коментар