Безплатен блог на платформата Blogger (blogspot). Създаване, водене, персонализиране, дизайн, притурки в примери. Препоръки и съвети за начинаещи и напреднали блогъри.

Търсене

Breaking

Защо главната страница на блога да е статична

главната страница на блога да е статична
Здравейте, приятели. Забелязали ли сте тенденцията главната страница на все повече блогове да не е под формата на лента със записи, както е прието в Blogger, а статична страница с хипервръзки към важни по ключови думи публикации в блога ви, към важни страници, към отзиви за статии от определена рубрика и така нататък?



    В тази публикация ще споделя своите мисли и наблюдения защо статичната входна страница на един блог е по-добрият вариант от лентата с фрагменти от статии, като основна за блога на Blogger страница.
    С какво една главна статична страница на блога ще бъде по-полезна:

    ➤Читателите по-лесно ще навигират в блога;

    ➤Ще увеличете трафика от търсачките;

    ➤Ще популяризирате блога си;


    Читателите по-лесно ще навигират в блога

    Аргументи

    ◾Анализирайки статистиката на посещаемост повечето посетители идват за първи път на главната страница на блога. Ако ние просто я оставим да изглежда като лента от статии, тогава нашите читатели нямат друг избор, освен да погледнат, в най-добрия случай, няколко от последните наши публикации.

    ◾На статичната главна страница можете да поставите ключова информация, която ще помогне на читателите ви да отидат в интересуващите ги раздели на блога, бързо да навигират в съдържанието и да разберат за какво пишете.

    ◾Просто казано, като направите входната страница статична, вие контролирате поведението на читателите, насочвате ги към определени части от блога или страници от него, където вие искате.

    Ще увеличите трафика от търсачките

    ◾Всички ние със сигурност се стремим да получим възможно най-много посетители от Google и другите търсачки. Трафикът от търсене в блога е безплатен и най-ценен, тъй като посетителите идват по конкретни търсени от тях въпроси и следователно са съзнателно заинтересувани от това, за което пише блогърът.
    Но е доста трудно да се получи такъв трафик. Повече от 200 са факторите, които Google използва при класирането (сортиране на връзки по заявка). В идеалния случай трябва да попаднете в първите 3 връзки от списъка, появил се по задаване на ключов въпрос.
    За да направим това ние внимателно избираме ключови думи за всяка статия, пишем ключова фраза в заглавието и използваме тези ключови думи в текста. Повече подробности за това как да оптимизирате статиите можете да прочетете тук.

    ◾Една статична страница е по-лесна за оптимизиране по ключови въпроси
    Но как да оптимизирате една главната страница, ако тя се актуализира редовно, защото новите ни публикации се появяват най-горе в лентата и то по различни теми, с различни заглавия, с различни ключови думи, с различни етикети. Лента с публикации е по-трудно да се оптимизира в сравнение с оптимизирането на отделна статия. Но ако сте създали статична главна страница, много по-лесно ще я оптимизирате. На статична страница можете да показвате информацията, която съответства на желания въпрос или въпроси.

    ◾Намалява степента на откази.
    Процентът на откази е един от 200-те фактора, които Google използва за класиране на блоговете. Колкото тай е по-нисък, толкова по-добре.
    Индикаторът за отказ е, когато посетителят дойде на страницата ви и от нея премине на друг сайт. За да не стане това писах в тази моя публикация.
    За Google това означава, че посетителят вероятно не е намерил при вас това, което търси. И сега си представете, че Google е изпратил посетителя от търсачката на вашата главна страница, а той незабавно я е напуснал. Следващият път Google ще позиционира тази ваша страница още по-назад, тъй като смята, че не отговаря на търсенето и не е свързана със зададения за търсене въпрос.
    А сега да си припомним, че повечето посетители идват именно на главната страница. Ако посетителите идват и веднага я напуснат, знаете ли до какво може да доведе това?
    Направих малко изследване за кратко време. Инсталирах статична страница с ключова информация като главна страница в един от моите блогове. И даде много добър резултат. Процентът на отказите на основната страница бе намален с 10%. Количеството преглеждания, времето, прекарано в блога, посещаемостта му се увеличи почти два пъти.

    ◾Статичната страница е по-лека за зареждане от лентата със статии. Защото се зарежда по-бързо. Главната страница с лентата от статии в блога обикновено е тежка. Във всяка статия има изображение, или две, бутони за споделяне, плюс странична колона. Всичко това ѝ придава тежест и вследствие на това времето за нейното зареждане се увеличава. Това понякога дразни читателите, нямат търпение и бързо отиват другаде. Ако създадем статична страница за главна, то тя е 2 пъти по-лека, времето за зареждане е 4 пъти по-малко и скоростта е 2 пъти по-бърза. Размерът и скоростта на зареждането на страницата също влияят върху класирането в търсачките.

    Ще популяризирате блога си

    Главната страница е лицето на вашия блог. И накрая, третото предимство на статичната първа страница пред лентата със статии е, че няма да е само един списък със записи, а истинското лице на вашия блог или сайт. Придава на блога солидност и "тежест" в очите на читателите.

    Как да направите една статична страница главна на блога си? Отговорът ще намерите тук.
    Предполага се, че ще вложите и малко от своето въображение при създаването на истинското лице на своя блог, който обичате и отглеждате с любов.

    Пожелавам успех!

    Здраве за всички вас! Не забравяйте да правите добро на други хора!

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и кликнете върху звездичките по-долу. Или гласувайте за блога на:

    BGtop



    Няма коментари:

    Публикуване на коментар