Безплатен блог на платформата Blogger (blogspot). Създаване, водене, персонализиране, дизайн, притурки в примери. Препоръки и съвети за начинаещи и напреднали блогъри.

Търсене

Breaking

Един начин за оформяне на главната страница на блог

оформяне на главната страница на блог
На всички да е добър денят. Как да оформим оригинално главната страница на блога си? Това всеки сам решава за себе си и всичко зависи от предпочитанията на автора. Начинът на оформяне, с който искам да ви запозная е подходящ за блог-визитка. Тоест, за блогове, които имат предимно статични страници и по-малко на брой публикации. Моят личен блог не е от този тип, затова съм приготвила за онагледяване нов тестови блог, конструиран на стандартен шаблон на Blogger.


Обикновено в блога на главната страница се показват определен брой анонси на последните публикации с умалените им изображения, или без тях. Но за блоговете-визитки главната страница изглежда по друг начин. Може би сте разглеждали блогове-визитки, чиято главна страница посреща посетителите си със специфичен поздрав под формата на движещ се текст, с красиво изображение, подчинено на темата на блога, и препратка към самия блог. Освен оформянето по този начин можете да премахнете страничната колона и някои от притурките, да деактивирате коментарите, да промените цвета на страницата и още много неща.
Доста мъдрувах над такъв вариант, но се запознах с блог, чиято главна страница ми даде идеята, която искам да споделя с вас. Готов и работещ пример можете да видите на новия ми тестови блог. А тук по-нататък можете да прочетете как да се реализира.

➤На първо място трябва да се създаде нова статична страница, която ще има предназначението на главна (начална) страница. А ако имаме вече такава можем да я използваме. Името на тази страница може да е "Добре дошли" или "Начало", или нещо друго. Оформянето на тази страница ще оставим за по-късно. На този етап се нуждаем от нейния адрес. В списъка със страници кликнете на опцията "Преглед" на тази страница. В прозореца на браузъра ще се появи нейния адрес, копирайте го в блокнот или обикновен текстови файл. При мен този адрес изглежда така:

http://t-t-tblog.blogspot.bg/p/dobre-doshli.html 


➤Сега трябва да пренасочим началната, главната страница на блога по подразбиране към статичната страница, която сме създали за тази цел или която вече имаме. Именно тя ще се показва като главна, когато посетителят идва в нашия блог. В административния панел избираме функцията "Настройки" ➔ Предпочитания за търсенето ➔ Персонализирани пренасочвания. Натискаме бутона "Редактиране". Отваря се нов прозорец, в който могат да се видят два реда (вижте скриншота).




 В първия ред на прозореца, който е "От", се вписва само една наклонена черта (символът " / " ). Втория ред, който е "До" е полето, където ще впишем адреса на страницата "Добре дошли" или "Начало", която ще бъде нашата главна страница. Но, запомнете, не целия адрес, а само част от него. В моя случай това изглежда така:

http://t-t-tblog.blogspot.bg/p/dobre-doshli.html 

В червено е частта от адреса, която трябва да поставите в тази област. След това слагаме отметка срещу "постоянно" и "запазване", а после натискаме и бутона "Запазване на промените". Не се притеснявайте, ако нещо сте сбъркали. Възможно е да отмените всички тези промени и да ги направите наново.
Сега можете да отворите и да видите вашата главна страница. Да я редактирате, като поставите избрано от вас изображение и да направите препратка към следваща страница. При мен изглежда така:




Вмъкнато е изображение, има пренасочване към блога, страничната колона не е премахната, но е центрирано наименованието на блога и са деактивирани коментарите. Така главната страница изглежда по-привлекателна и професионално направена.

➤Още един важен момент. За да не объркате посетителите си, които ще виждат в менюто ви и "Hачална страница", и "Добре дошли", можете просто да промените ситуацията, като от административния панел ➔ оформление ➔ в притурката "Страници" ➔ махнете отметката срещу излишната страница. Тя няма да се показва в менюто.

Това е. Надявам се, че съветите ми в тази публикация ще е полезна за начинаещи блогъри.
Пожелавам вашият блог да има една красиво оформена главна страница!
Успех!

Здраве за всички вас! Не забравяйте да правите добро на други хора!

Ще съм благодарна да оцените моя труд и кликнете върху звездичките по-долу. Или гласувайте за блога на:

BGtop



Няма коментари:

Публикуване на коментар