Безплатен блог на платформата Blogger (blogspot). Създаване, водене, персонализиране, дизайн, притурки в примери. Препоръки и съвети за начинаещи и напреднали блогъри.

Търсене

Breaking

Как да промените автоматично цвета на фона в Blogger

да промените цвета на фона в Blogger
Автоматична промяна на цвета на фона е нещо много интересно. Преди няколко седмици ви предложих притурка, чрез която читателят може да променя цвета на фона на публикацията, която чете, в желан от него. Тя стоеше на главната страница, над всяка публикация и той имаше избор.



    А желаете ли да дадете на потребителите си нещо ново всеки път, когато посещават блога ви? Да? Днес с помощта на малък трик ще ви помогна да накарате цвета на фона на вашите публикации да се променя автоматично всеки път, когато читател посети или презареди страницата на вашия блог. И то така, че всяка публикация да има фон с различен от другите цвят. За да постигнете този ефект споделям този урок. Днес в тази публикация ще ви покажа как да накарате фона на блога ви да променя цвета си автоматично.

    Как работи този скрипт

    Преди да преминем към урока и нека обясним как работи този скрипт. Всъщност това е jQuery скрипт, който автоматизира процеса на промяна на цветовете на фона с всяко презареждане. Когато страницата на публикация или статична страница се обновява, тя променя цвета на фона си. Това означава, че при всяко презареждане или преминаване от една страница в друга, вашият читател ще вижда уникален и нов цвят на фона, който със сигурност ще го привлече и ще го накара да продължи четенето на вашите публикации. Дори на главната страница представените публикации ще са с различен цвят на фона си. А при отварянето на която и да е от тях, той отново го променя.

    Как да промените автоматично цвета на фона в Blogger

    Ето някои стъпки, които трябва да следвате, за да добавяте автоматично различни цветове на фона към всяка от вашите публикации. Ще си позволя да ги изброя детайлно.

    Първо, влезте в профила си в Blogger и кликнете върху името на блога си;

    След това трябва да кликнете върху Тема в страничната лента;

    А сега кликнете върху Редактиране на HTML кода;

    Кликнете където и да е в кода на шаблона, след това натиснете Ctrl + F и ще се появи лентата за търсене. Използвайте тази лента за търсене, за да потърсете </ head> във вашия блогър шаблон.

    И точно над него поставете следния код:

    <script src='http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.5/jquery.min.js?ver=1.5' type='text/javascript'/>
    <script type='text/javascript'>//<![CDATA[

    function get_random_color(){var e="0123456789ABCDEF".split("");var t="#";for(var n=0;n<8;n++){t+=e[Math.round(Math.random()*14)]}return t}$(function(){$(".post").each(function(){$(this).css("background-color",get_random_color())})})//]]></script>


    Важно!


    Възможно е шаблонът ви вече да съдържа файл jquery.min.js ( макар, че е малко вероятно ). Не добавяйте първите два реда от кода в шаблона си, ако вече го имате, защото това ще накара скрипта да спре да работи.


    А именно:


    <script src='http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.5/jquery.min.js?ver=1.5' type='text/javascript'/>


    Кликнете, за да запазете промените.

    Сигурна съм, че това ще е полезно за вас. Ако имате въпроси, свързани със съдържанието на тази публикация, предоставете вашите запитвания в полето за коментари. Ще се опитам да отговоря на въпросите ви възможно най-скоро.

    Възможно е текстът ви да не се чете добре, ако контрастът между него и цвета на фона не е достатъчно силен.



    Ако искате да видите в действие автоматичната промяна на фона моля, погледнете тестовия ми блог. Ако тази пъстрота ви харесва, използвайте предложението ми.
    Беше ли полезно за вас? Ако това е така споделете с вашите приятели. Вероятно няма да разберете, че така може да се окажете полезни за много от останалите потребителите. Така че, продължавайте да споделяте и харесвате това съдържание чрез социалните мрежи.

    Благодаря и доскоро!

    Здраве за всички вас! Не забравяйте да правите добро на други хора!

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и кликнете върху звездичките по-долу. Или гласувайте за блога на:

    BGtop




    1 коментар:

    1. Наистина много приятна промяна се получава при въвеждането на този код.

      ОтговорИзтриване