Безплатен блог на платформата Blogger (blogspot). Създаване, водене, персонализиране, дизайн, притурки в примери. Препоръки и съвети за начинаещи и напреднали блогъри.

Търсене

Breaking

Оформление на главната страница в блог

Страници. Оформление на главната страница
Главната страница на блога несъмнено е много важна за възприемането на неговия дизайн като цяло. Само преди няколко години повечето блогове съдържаха на главната си страница само списък от публикации в реда, в който са публикувани, като новите са най-горе. После идва модата на цитатите, а по-късно и дизайн на главната страница в стил "списание", журнален стил.



    Целта на главната страница, разбира се, не е еднаква навсякъде. Например, личен блог ще се различава по своята главна страница от онзи, която се управлява и редактира от много автори.
    В тази публикация ще разгледаме начините за публикуване на информация на главната страница, както и аргументите в подкрепа на използването на всеки от тях.

    Цел на главната страница

    Без да влизаме в подробности, нека изясним целта на главната страница, така че изборът на вариант от изброените по-горе за вашия собствен блог да е по-грамотен.

    ◾Началната страница е много важна, тъй като оказва голямо влияние върху първото впечатление на посетителите. Новите посетители очакват да получат ясна представа за съдържанието на блога още от главната страница. Освен това те искат да имат директен достъп до разделите в него, представляващи интерес за тях.

    ◾Лесната навигация и удобството за потребителя са от голямо значение, тъй като главната страница, очевидно, ще бъде най-посещаваната в блога.

    ◾И накрая, важното значение на главната страница е, че съдържа най-ценната и актуална информация.

    Начини за оформлението на главната страница




    Всъщност има три начина да съставим съдържанието на главната страница на блога си.

    ◾да публикуваме съобщенията си в пълен размер;

    ◾да дадем само откъси от тях с или без изображение;

    ◾да използваме журналния стил за дизайн;

    Ще разгледаме "плюсовете" на всеки от тях, което ще ви помогне да оцените собствената си ситуация и да вземете правилното решение.

    Публикуване на съобщенията в пълен размер


    В този случай публикациите в блоговете се показват на главната страница напълно, без съкращения, в обратен хронологичен ред. Този метод вече не е толкова популярен, колкото беше преди няколко години. Ползата от публикуването на цялата публикация на главната страница е, че посетителите могат да четат цялото съобщение без да отиват на други страници.
    Все по-малко блогове вече публикуват съобщенията си изцяло на главната страница, тъй като другите начини са по-удобни. Но очевидното предимство на публикуването без съкращения е, че посетителите могат да четат няколко скорошни съобщения, без да напускат страницата.
    Неудобство тук е, че публикациите са до-дълги от сайтбара, страничната колона на блога, при което с напредването на четенето се появява празно пространство встрани. То създава усещането за непълнота, а се появява досадата от необходимостта да се чете дълъг текст, което води до желанието да се напусне страницата колкото се може по-бързо. Това води до голям процент откази.

    Ако сте избрали този начин за публикуване на главната страница, то нека съобщенията ви бъдат кратки. Ограничете се до публикуване на кратки съобщения от около 500 думи или по-малко и така показването им изцяло на главната страница ще улесни работата ви.


    Публикуване цитат от съобщение


    Друг начин е да се публикуват фрагменти ( снипети ) от съобщенията с хипервръзки към пълната версия за тези посетители, на които е интересно. Можете да поставите на главната си страница дори дузина цитати от публикации, така че потребителите да избират статии за четене. В Blogger могат да се създават фрагменти, които можете да изрежете по свое усмотрение, като използвате иконата "cut" от редактора. Тогава след цитата, показващ се на главната страница се показва надпис "прочети повече", който вие можете да промените или да замените с бутон.
    Този начин на публикуване на главната страница сега е широко използвано. Предимства на това решение са:

    ◾Лекота при бързото преглеждане на съдържанието
    Повечето потребители предпочитат бързо да прегледат съдържанието на главната страница, за да знаят какво има там и каква е тематиката на публикациите. А дългите текстове затрудняват прегледа. Цитатите позволяват на посетителите бързо и лесно да намерят най-новата информация и да избират интересната за тях.

    ◾Повече възможности за оформление
    Блогърите могат по-креативно да подхождат към дизайна на цитатите, отколкото към цели послания. Обемът на цитатите се определя от вас, което ви позволява по-точно да маркирате и разпространявате съдържанието на страницата, без да се притеснявате за факта, че дълги текстове не се вписват там. Някои блогъри показват по-голяма интуиция в дизайна на цитати. Изнасянето им на главната страница значително разширява оформителските възможности на дизайнера.

    ◾Компактност на главната страница
    Ако съобщенията ви са доста дълги и ги публикувате изцяло на главната страница, скоро ще стане невъзможно да работите с нея. Цитатите ви позволяват да запазите компактността на страницата, лекотата на навигация от потребителя. Разбира се, броят им също влияе върху пригодността на страницата за използване, така че помислете и за това. Препоръката е цитатите да не превишават по дължина сайтбара.

    ◾Увеличаване посещаемостта на страницата
    Някои блогъри използват цитатите, за да увеличат броя на посетителите на страницата, защото след като прочетат цитата, потребителят иска да се запознае изцяло с публикацията, за което трябва да напусне основната страница и да премине към друга страница, която също ще бъде отчетена. Количеството преглеждания могат да увеличат рентабилността на някои рекламни ресурси. Но в никакъв случай не поставяйте цитати на главната страница само от тези съображения.

    ◾Избягва се дублирането на данни
    Търсачките не харесват дублиращите се страници и могат да ви накажат, ако заподозрат такава функция във вашия блог. Главната страница, съдържаща текстове без съкращения, по същество повтаря отделни страници на блога. Заменяйки публикациите с цитати можете да избегнете тези проблеми.

    Пример:


    Блог, на чиято главна страница са публикувани цитати от няколко съобщения


    Публикуване в журнален стил

    Третата опция е журналният стил на главната страница. Изглежда, че сте публикували цитати, но без ясно да се спазва хронологията им. Вместо това обикновено те се разделят по категории с дати на публикуване. Този метод е типичен за новинарските уеб сайтове, където заглавията и съобщенията са дадени в тематичните секции като спорт, чуждестранни новини и др. Журналният стил носи всички предимства на използването на цитати като допълнение към собствените му. Те са:

    ◾По-добро разположение на информацията;

    ◾Повече опции за декорация;

    ◾Типично новинарска визия на блога;


    Ако в блога ви има много информация, преди всичко новинарска, това може да бъде решаващ фактор



    Този стил на дизайна създава усещане за обемен блог , който съдържа много информация и тематики.


    Но блогът ви трябва да има и съответен на това шаблон ( тема ), който да позволява показването на кратък откъс на всяко съобщение,  придружено от изображение и в журнален стил.


    Пример:


    Блог с журнален тип главна страница

    Мнение на автора


    Лично аз препоръчвам втория начин, като на главната страница да има цитати от най-много три публикации, придружени от изображения, изравнени по дължина със страничната колона, независимо дали е лява или дясна.


    P.S/ Специално за приятелския ми блог "Ежедневието днес".

    Успех и до нови срещи. Надявам се, че съм полезна, без да ви отегчавам.

    Здраве за всички вас! Не забравяйте да правите добро на други хора!

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и кликнете върху звездичките по-долу. Или гласувайте за блога на:

    BGtop



    2 коментара:

    1. Отново големи благодарности!

      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. Моля! Ще подготвя нещичко и за мобилната версия, защото видях, че във вашия шаблон липсва съответния мета-таг.

        Изтриване