Безплатен блог на платформата Blogger (blogspot). Създаване, водене, персонализиране, дизайн, притурки в примери. Препоръки и съвети за начинаещи и напреднали блогъри.

Търсене

Breaking

Притурка над заглавката в блога

Притурка над заглавката
При стандартните шаблони на Blogger, пък и при нестандартните, над заглавката на блога обикновено няма място, поле, за инсталиране на притурки. Понякога възниква необходимост да се постави притурка над заглавката, шапката на блога. В нея може да се размести допълнително меню, реклама или нещо друго. И както се оказва, за да направите това не е необходимо някакво специално усилие. Трябва само леко да се коригира HTML кода на шаблона, по-скоро да се променят някои вече съществуващи в него стойности. Така че, отворете "Шаблон", а после "Редактиране на HTML кода" и намерете по вече познатия ви начин точно този ред от него:


<b:section class='header' id='header' maxwidgets='1' showaddelement='no'>


Целия фрагмент от кода изглежда така:


<b:section class='header' id='header' maxwidgets='1' showaddelement='no'>
<b:widget id="Header1" locked="false" title="Заглавка"  type="Header">
</b:widget>

</b:section>

Но за да създадем възможност за добавяне на притурка над заглавката на блога е необходимо да изменим значенията на някои параметри в него, а именно:

maxwidgets - количеството притурки, които можем да разместим на това място, а цифрата показва максималния им брой, например: 1, 2, 3 или повече. Ако не е указан брой, то количеството им е неограничено. Тоест, трябва да променим "1" на друго, нужно ни число.

showaddelement – е параметърът, който прави видимо полето за добавяне на притурката. Променяме „no“ на „yes“.

След промените кодът ще изглежда така:


<b:section class="header" id="header" maxwidgets="3" showaddelement="yes">
<b:widget id="Header1" locked="false" title="Заглавка"  type="Header">
</b:widget>

</b:section>




Запаметяваме промените. Отваряме шаблона на оформление и забелязваме, че вече се е появило поле „добавяне на притурка“ над заглавката на блога ни. Създаваме новата си притурка. Може да е поздравителен текст, изображение, банер или нещо друго. И с леко движение на ръката при помощта на курсора я преместваме в новото поле над заглавката на блога. Препоръчвам ви да прегледате резултата с помощта на визуализация. Защото може и да не ви се понрави появата на тази нова притурка. При мен леко се изместиха надолу шапката, заглавката и топ менюто. Ако не ви допада, изтрийте притурката от оформление, без да бъркате отново в кода на шаблона. Промяната в него, която направихте преди малко няма да се отрази на функционирането на блога ви.

Това е всичко. Ще се радвам на вашите коментари.

Здраве за всички вас! Не забравяйте да правите добро на други хора!

Ще съм благодарна да оцените моя труд и кликнете върху звездичките по-долу. Или гласувайте за блога на:

BGtop


Няма коментари:

Публикуване на коментар