Безплатен блог на платформата Blogger (blogspot). Създаване, водене, персонализиране, дизайн, притурки в примери. Препоръки и съвети за начинаещи и напреднали блогъри.

Търсене

Breaking

Eтикети в блога

Етикети
Поздрави на всички, които четат в момента. Днес ще се опитам да обобщя темата "Етикети" в публикация от нашия блог. Как да ги настроим и защо те са необходими. На пръв поглед изглежда, че е много по-лесно, създаваш етикет и готово. Аз мислех по същия начин доскоро. Ако имате достатъчно търпение, продължете да четете тази публикация до края.
Няма да откривам Америка, но за начинаещите блогъри е необходимо да знаят.
Етикети, тагове (рубрики, категории), всеки ги нарича по различен начин. При мен те са етикети. Към всяка нова публикация присвояваме етикет. Това правим обикновено от настройките в страничната лента. За да се създават етикети има и специална притурка.
Намираме я в списъка с притурките, които са ни предоставени от Blogger. Тя е много удобна за използване и лесна за настройване по наше желание. Като цяло в Blogger са предвидени и заложени като възможност до 20 етикета. Но днес пред нас стои въпроса какво са етикетите и защо те са необходими.
Когато посетителите идват в нашия блог, етикетите служат за възможна навигация в блога. И това е много удобно. В края на всяка публикация също има етикети, по които читателите могат да стигнат до други публикации. Вероятно сте обърнали внимание на това, че в някои блогове етикети въобще няма. В този случай авторът е в състояние правилно и компетентно да прави вътрешни връзки между страниците. Лично аз предпочитам да се ориентирам в другите блогове по етикетите, но когато те са в умерени количества.
На една публикация могат да бъдат зададени няколко етикета. Обикновено те са една или две думи, добре е да са ключови.
Защо етикетите са полезно нещо е разбираемо. Но доколкото те са линк, хипервръзка към публикации, как ще бъдат възприети за търсачките? Този въпрос си задаваме, когато започнем да оптимизираме нашия блог. Етикетите просто дублират нашите публикации. Опитните SEO оптимизатори предлагат етикетите да се закрият от индексация. С Nоindex или с Nofollow. А най-често и с двата маркера. Ето как можете да направите това.
Направете резервно копие на шаблона. От шаблон ➔ редактиране на HTML кода ➔ натискате клавишите Ctrl + F. В прозореца, който се появява вписвате кода

<a expr:href='data:label.url' rel='tag'>

Натискате Enter и го намирате в кода на шаблона. Заменяте го с

<a expr:href='data:label.url' rel='tag,nofollow'>

Сега етикетите са закрити от индексация. Как да проверим? Маркираме етикета, натискаме върху него с десния бутон на мишката и в отворения прозорец, в самия край, има опция за преглеждане кода на елемента.
Надявам се, да съм била полезна.
Успех!

Здраве за всички вас! Не забравяйте да правите добро на други хора!

Ще съм благодарна да оцените моя труд и кликнете върху звездичките по-долу. Или гласувайте за блога на:

BGtop


Няма коментари:

Публикуване на коментар