Безплатен блог на платформата Blogger (blogspot). Създаване, водене, персонализиране, дизайн, притурки в примери. Препоръки и съвети за начинаещи и напреднали блогъри.

Търсене

Breaking

Как да променим URL адреса на публикация

URL адрес на публикация
Здравейте скъпи приятели, читатели и посетители на блога. Промяната на URL адреса на публикация е всъщност свързана с промяната на автоматичната постоянна връзка в персонализирана. За моя изненада открих, че не разполагам с публикация за една много желана настройка в Blogger. Настройката е промяна на автоматично създадената постоянна връзка в персонализирана постоянна връзка. Но по-добре късно, отколкото никога. Днес ще коригираме ситуацията. Когато все още не сме запознати с всички тънкости на работата с публикациите в блога, просто пишем, редактираме и ги публикуваме така като са. Ние вече знаем, че е необходимо да се изпише правилния URL адрес на нашата публикация.

В редактора на публикацията, в дясната колона са настройките. Там заедно с другите настройки, като "Етикети", "Дата на публикуване", "Описание за търсенето" е и настройката за една специална функция, настройката за "Постоянна връзка". Ако не се зададе, ако не се впише по време на създаването на публикацията, тя се създава автоматично при публикуването. Тогава създадената автоматично постоянна връзка изглежда така:

http://името на блога/2016/10/blog-post_33.html

Но какво да направим, когато след тридесетина публикувани материала вече сме осъзнали грешката си и сме решени да я поправим. Започваме да редактираме публикациите си. Не знам дали вие сте пробвали да го правите, но аз съм. Нищо не се получава. Адресът си остава същият, /blog-post_33.html, безличен, нищо не значещ за читателите и за търсачките, също. Досещате ли се колко /blog-post_33.html има в света? Ако имате този проблем за решаване и искате да го решите, моят споделен опит ще ви помогне.

➤Най-напред си осигурете достъп до един от многото специализирани сайтове, чиято функция е да превръщат заглавията на публикациите, и въобще текстове, в заглавия, изписани на латиница, с тирета или пробел между думите. Аз използвам translit-online.ru. На руски език е, разбираем и безплатен. На главната му страница, вляво, са настройките. Изберете „Транслитерация по правилам Яндекса“.

➤След това влезте в админ панела на блога си ➔ публикация, и от всичките публикувани материали изберете един, чиято постоянна връзка ще променяте.

➤Сложете отметка в квадратчето пред него.

➤После идете в горния край на страницата и натиснете „връщане към черновата“.

➤Върнете се до избрания за корекция материал, срещу който вече с червен шрифт е изписано, че е чернова, и натиснете „редактиране“.

➤Копирайте заглавието му, което в нашия случай е на кирилица, идете в translit-online.ru и го поставете в първия прозорец.

➤Натиснете „перевести“ ( преведете ). Във втория прозорец ще се появи вашето заглавие на латиница, с малки букви и с тирета между думите.

➤Копирайте го и го запазете в текстови файл, ще ни потрябва след малко.

➤Върнете се в отворената и готова за редакция публикация. В дясната колона с настройките изберете „постоянна връзка“.

➤В отворения там прозорец преместете отметката от „автоматична постоянна връзка“ на „персонализирана постоянна връзка“ .

➤Копирайте /blog-post_33 ( или нещо подобно ). И него сложете в текстовия файл, ще ни потрябва.

➤Срещу „персонализирана постоянна връзка“ сложете копираното заглавие от translit-online.ru.

➤Натиснете „готово“ и после „публикуване“.

➤Сега отворете публикацията си, натискайки „преглед“ и вижте нейния URL адрес. Вече не е

http://името на блога/2016/10/blog-post_33.html

а изглежда така

http://името на блога/2016/10/moyat-razkaz-za-vas.html

И повтаряте това „упражнение“, докато редактирате всяка една публикация, която е с автоматично генерирана постоянна връзка.

➤Връщаме се към текстовия файл с двата адреса на публикацията – стария и новия. Ще ги използваме сега. Ще правим преадресация.

➤Отиваме в админ панел ➔ настройки ➔ предпочитания за търсене ➔ персонализирани пренасочвания ➔ редактиране.

➤Срещу „От“ вписваме стария адрес, но не целия, а само частта му в червено - /blog-post_33.html.

➤Срещу „До“ вписваме частта в червено от новия адрес, а именно /moyat-razkaz-za-vas.html.

➤При вас, естествено, те ще са различни от моите. Слагаме отметка срещу „постоянно“, натискаме „запазване“ и после „запазване на промените“.

Можем да направим и следващата преадресация. Колко преадресиции можем да направим? Търсих в Google отговор на този въпрос, но нищо не открих. Пробвах с 4 и се получи. Задължително е да отворим Google Search Console и да проверим за грешки при обхождането на блога ни. Прегледайте всички страници с отговор „грешка 404“. Как да поправим това? Току що разбрахме.
Моля, питайте, ако нещо е неразбираемо. За бързо намиране на публикация от читателите при търсене в Internet и правилната индексация на блога ви всичко описано по-горе е много важно.
Работа по блоговете си имаме винаги достатъчно. Но ако нещо се обясни и бъде разбрано къде, какво и как, тя ще бъде много по-лесна.

Желая ви успех! Доскоро!

Здраве за всички вас! Не забравяйте да правите добро на други хора!

Ще съм благодарна да оцените моя труд и кликнете върху звездичките по-долу. Или гласувайте за блога на:

BGtop



Няма коментари:

Публикуване на коментар