Безплатен блог на платформата Blogger (blogspot). Създаване, водене, персонализиране, дизайн, притурки в примери. Препоръки и съвети за начинаещи и напреднали блогъри.

Търсене

Breaking

Опитът е опит, макар и горчив

Добър ден на моите читатели и посетители на блога. Отдавна исках да отворя темата на днешната ми публикация. Е, аз не обичам да давам съвети. И ви моля да се отнесете към темата като към желанието да се сподели малко опит във воденето и оформлението на блога. Когато сме изпълнени с желание да водим свой блог, когато сме наясно по темата му и измислили името, когато сме написали първия пост и се направили някои промени, ни завладява вълнение, което ни кара до направим нещо и с външния му вид.




    И това би било желателно. И ние започваме да "слагаме" в своето "новородено" всичко. Повярвайте ми, аз също минах през това. Първия си блог напълно разруших. Какво ли в него не сложих. Имах чувството, че той се пука по шевовете и е на път да се разбие на парчета.
    И тези негови "красоти" всеки ден ставаха все повече и повече. В края на краищата дойде момент, в който аз просто не можех нищо да поправя. Сега има много информация, която предлага всички видове "красоти" за блогове. Как може да се устои? Изображения и часовничета, календари и котенца. И то анимирани. Движещи се текстове в различни посоки, бутони, плейъри и други подобни дрънкулки. Дори и най-необходимите за един блог виджети ( в блоговете ги наричат гаджети, а правилно е да им казваме притурки ) с всички размери, форми и цветове. Но ние се учим от грешките си. Ето защо сега подхождам с по-голямо внимание към този въпрос. И затова реших да напиша някои препоръки, които могат да помогнат на някои от вас. И то потвърдени от моята практика.

    Притурки

    Не слагайте в блога си всичко, което се предлага. Определете необходимостта от една или друга притурка във вашия блог. Не само, че те натоварват страниците, от което те се зареждат бавно. А и някои от тях могат да носят зловреден код. Особено, когато не сме наясно от къде са взети. И това са в общи линии тези часовничета, календари, броячи и други подобни. Полза от тях няма. В допълнение, от много и излишни кодове не всички притурки работят.

    Анимация и плеъри

    Нищо друго не натоварва блога повече, отколкото тези елементи. Тежестта на анимациите е цяло бедствие за блога. Дяволско търпение ни трябва, за да изчакаме такава страница да се зареди. Същото се отнася и за плеърите. Абсолютно безполезна функция. Що се отнася до мен, по-добре е да слушам това, което ми харесва от моя компютър.

    Банери

    За тях съм въвела забрана !!! Рекламни, розови, бонбонени и не знам още какви. Дори ако дочакам зареждането на такава страницата след това ще съжалявам сто пъти. Не е блог, а коледна елха. Очите започват да текат от такова зрелище. Ставаш разноглед. Не "замърсявайте" с тях вашия блог. Може да загубите не само посетителите си, но всичко, създадено с упорита работа. Е, ако това е толкова важно, по-добре е да се създаде отделна статична страница и подстраници.

    Изображения, снимки и скриншоти

    Въпреки и не толкова силно, както по-горе е описано, те също въздействат на зареждането на страницата. По-добре е да се публикуват по-малко изображения на една страница. Защото всичко взето заедно тежи върху нея.

    Ненужните връзки

    За това вече писах в публикацията за отстраняване на всички излишни такива от началната страница. На някои блогове има цели страници с препратки към нещо друго за четене. И заради цялата тази информация едва може да различиш автора на блога и неговите публикации. Лично аз бягам от такива блогове. И съжалявам за изгубеното си време. Сега съществуват много сайтове, където можете да проверите скоростта на зареждане и наличието на външни линкове. Разбирам, че не съм откривателят на Америка. Информация има толкова много. Написах това, защото аз също съм един читател на много блогове и това е мое мнение, на първо място като читател. Но много хора просто не разбират това. А всичко може да завърши печално. Повярвайте, ако вашият блог има дори и само един читател, струва си да погледнем на него, блога, през очите на този читател. А колко по-лошо може да бъде, когато всичко, което сте създали в един прекрасен момент каже "бум" и се спука.
    Никого конкретно нямам предвид. Просто исках да споделя моя горчив опит с вас.

    Здраве за всички вас! Не забравяйте да правите добро на други хора!

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и кликнете върху звездичките по-долу. Или гласувайте за блога на:

    BGtop


    Няма коментари:

    Публикуване на коментар