Безплатен блог на платформата Blogger (blogspot). Създаване, водене, персонализиране, дизайн, притурки в примери. Препоръки и съвети за начинаещи и напреднали блогъри.

Търсене

Breaking

Меню в нашия блог

Меню
Здравейте! Менюто за блога е един от най-важните и основни елементи от неговия дизайн. Според своите характеристики тази навигационна система в блога е подобна на съдържанието на книга. Създадена е за да помогне на потребителя да се ориентира и придвижва в блога, за да намери интересуващата го информация. Стандартното меню в блога обикновено се състои от кратки текстови връзки към конкретни негови страници. Имайте предвид, че менюто трябва да е вградено в дизайна така, че да се вижда на всяка страница на блога и посетителя да може да го използва по всяко време.



    Просто хоризонтално меню в блога


    Нека да започнем със създаването на най-обикновеното меню за нашия блог. Пътят е следния: Влизаме в админ панела на Blogger ➔ оттам в оформление ➔ и кликаме върху добавяне на притурка. Тук отварям една скоба - няма значение къде ще създадете притурката - горе, в страничната колона или долу. След създаването на притурката можете да я преместите. В прозореца, който се отваря, а в него са изброени видовете притурки, намерете притурката "Страници". Вижте по-долу, кликнете за уголемяване.




    Изберете я, като кликнете върху знака +. В отворения прозорец ще видите всички ваши статични страници, създадени в блога. Избирате тези, които искате да са включени в менюто, като слагате пред тях отметка. Добавете заглавие на притурката. Най-често заглавието е същото, като наименованието на притурката. В долната част на същия прозорец можете да пренаредите страниците, както желаете. Запазвате притурката, след което я премествате. Обикновено тя се поставя под заглавката. И, естествено, запаметяваме подредбата.

    Просто вертикално меню в блога


    Простото вертикално меню се създава също като притурка. Този път избираме притурката HTML/JavaScript. В нея слагаме следния код:


    <div class="widget">
      <h3 class="widget-title">Категории</h3>
      <ul class="widget-list">
        <li><a href="#">Дизайн</a></li>
        <li><a href="#">Фотошоп</a></li>
        <li><a href="#">Типографика</a></li>
        <li><a href="#">Музика</a></li>
        <li><a href="#">Видео</a></li>
      </ul>

    </div>

    А на самата притурка намирате място в страничната колона. В червено са отбелязани наименованията на разделите в менюто, които може да промените на ваши. А на мястото на знака “ # ” вписвате URL адреса на съответния раздел, страница или етикет. Този вид меню можете да видите в блога като Меню – 1.

    Втори вид вертикално меню в блога


    Този вид вертикално меню освен разделите съдържа и „Търсене по блога“. Също се разполага в страничната колона. Инсталира се по описания по-горе начин.

    Кодът е:


    <div class="widget">
      <h3 class="widget-title">Рубрики</h3>
      <ul class="widget-list">
        <li><a href="#">Blogger</a></li>
        <li><a href="#">Блог</a></li>
        <li><a href="#">Дизайн</a></li>
        <li><a href="#">Притурки</a></li>
        <li><a href="#">Публикации</a></li>
      </ul>
      <h3 class="widget-title">Търсене по блога</h3>
    <li><a href="#">Търсене</a></li>
      <h3 class="widget-title">Статии</h3>
    <li><a href="#">Каталог на статиите</a></li>


    </div>

    Този вид меню можете да видите в блога като Меню – 2.

    Това е засега. Ще продължа темата малко по-късно. Надявам се, че съм била полезна за начинаещите блогъри.

    Успех в промяната на вашия дизайн!

    Здраве за всички вас! Не забравяйте да правите добро на други хора!

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и кликнете върху звездичките по-долу. Или гласувайте за блога на:

    BGtop



    Няма коментари:

    Публикуване на коментар