Безплатен блог на платформата Blogger (blogspot). Създаване, водене, персонализиране, дизайн, притурки в примери. Препоръки и съвети за начинаещи и напреднали блогъри.

Търсене

Breaking

Как да си съставим рубрики в блога

Как да си съставим рубрики
Добър ден, скъпи читатели. Всеки блогър, започвайки да попълва своя блог с публикации, мисли за това как да групира заглавията им в рубрики или по категории. Питат мен, търсят и в търсачките. И за съжаление се получа един и същ разочароващ отговор - не може да се правят рубрики в шаблон(тема )на Blogger.
Да, ето как постъпиха с нас Blogspot разработчиците. Не ни дадоха възможност да систематизираме публикациите си в рубрики. Всичко, което имаме са техните етикети. Така че ние трябва постоянно да се извиваме, да обмисляме как по заобиколни пътища да създадем рубрики в своя блог. Най-лесният и най-логичният вариант е да зададем на нашите статии етикети, и след това да направим списък на публикациите по етикети.

За разлика от сайтовете на други платформи, невъзможността да се създават рубрики в шаблон на Blogger, не е много удобно. Но, в края на краищата, възможност да се обединяват публикациите по теми в блогове ни съществува. За тази цел разчитаме изцяло на етикетите. Нека ви напомня, че за да могат етикетите " да работят", те трябва да са поставени на всяка публикация.
Първият, най-елементарен начин да създадем рубрики за публикациите ни е с помощта на притурката „Етикети“. Да създадем тази притурка.
Пътят е: оформление ➔ създаване на притурка ➔ избираме притурката „Етикети“ ➔ в нейните настройки слагаме отметка срещу „избрани етикети“ ➔ редактиране, в отворения прозорец слагаме отметка срещу желаните от нас етикети ➔ натискаме „готово“ и запазваме настройките на притурката.




Смятам, че това не е ново за вас. Добрата новина е, че тази притурка в шаблона можем да създадем в неограничен брой, толкова пъти, колкото ни трябва. В първата притурка вмъкваме една част от етикетите, във втората – друга част от тях, и така нататък. Има и друг начин, със скрипт на статична страница. За него ще ви разкажа следващия път. В моя блог тази притурка я има само веднъж, в страничното изплаващо меню, с наименованието „Рубрики“, съставена по десет етикета. Това е така, защото съм свела до минимум етикетите на публикациите. Но имам и карта на блога с наименованието „Съдържание“ в главното меню, където са всички заглавия на публикациите ми в блога. Така смятам навигацията в шаблона на блога ми за лесна, достъпна и опростена.

Здраве за всички вас! Не забравяйте да правите добро на други хора!

Ще съм благодарна да оцените моя труд и кликнете върху звездичките по-долу. Или гласувайте за блога на:

BGtop


Няма коментари:

Публикуване на коментар