3

Да направим връзката "прочети повече" автоматична

"прочети повече"
Добър ден. Предстоят празници. Празници са нещо много хубаво и приятно, но както се казва - има време и за работа. Още е рано да се сбогуваме с делничните дни. И публикацията днес е за това, как да се направи връзката в Blogger "прочети повече" автоматична. Вече говорихме за това, как да я заменим с бутон, но за тези от вас, които се задоволяват с нейния текстови вид, е тази днешна публикация.
Обикновено, за да се покаже на началната страница в блога анонс на новата ни публикация ние използваме бутон в редактора, който ни позволява да намалим, разрежем публикацията на желано от нас място. Ако малко се поровим в шаблона на блога, можем да направим идеалния вариант за тези, които скриват голяма част от текста под кат ( cut ). Няма да е нужно да използват всеки път бутона "вмъкване на преход към нова страница". Изображението и част от текста ще се извеждат и показват на началната страница постоянно и автоматично. И тя ще изглежда изработена по-точно и внимателно от обикновено.
Хайде на работа.

➤Стъпка 1. Отидете в раздела "Шаблон" и не забравяйте да направите резервно копие. Какво ще стане, ако нещо се обърка? Натиснете Ctrl + F и намерете точно такъв ред:

<data:post.body/>

Обикновено в шаблона те са 2 или 3. Нужен ни е последния. Копираме следния код:


<b:if cond='data:blog.pageType != &quot;static_page&quot;'>
<b:if cond='data:blog.pageType != &quot;item&quot;'>
<div expr:id='&quot;summary&quot; + data:post.id'><data:post.body/></div>
<script  type='text/javascript'>createSummaryAndThumb(&quot;summary<data:post.id/>&quot;,&quot;<data:post.url/>&quot;,&quot;<data:post.title/>&quot;);</script>
 <span class='readmore' style='float:right;'><a  expr:href='data:post.url'>ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ &#187;</a></span></b:if></b:if>
<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'><data:post.body/></b:if>
<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;static_page&quot;'><data:post.body/></b:if>


Внимателно изтриваме редчето <data:post.body/> и вместо него също внимателно поставяме вече копирания код. Където е написано, ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ, (маркирано в синьо), напишете нещо свое, като READ MORE, например. Ако искате да зададете изображение вместо думата, то внимателно изтрийте READ MORE  &#187;  и поставете HTML-кода на вашето изображение.

➤Стъпка 2: На същото място в шаблона малко по-нагоре търсим затварящия таг </ head> и поставяме следния код над него.


<script type='text/javascript'>
posts_no_thumb_sum = 490;
posts_thumb_sum = 400;
img_thumb_height = 160;
img_thumb_width = 180;
</script>
<script type='text/javascript'>
//<![CDATA[
function removeHtmlTag(strx,chop){
if(strx.indexOf("<")!=-1)
{
var s = strx.split("<");
for(var i=0;i<s.length;i++){
if(s[i].indexOf(">")!=-1){
s[i] = s[i].substring(s[i].indexOf(">")+1,s[i].length);
}
}
strx = s.join("");
}
chop = (chop < strx.length-1) ? chop : strx.length-2;
while(strx.charAt(chop-1)!=' ' && strx.indexOf(' ',chop)!=-1) chop++;
strx = strx.substring(0,chop-1);
return strx+'...';
}
function createSummaryAndThumb(pID, pURL, pTITLE){
var div = document.getElementById(pID);
var imgtag = "";
var img = div.getElementsByTagName("img");
var summ = posts_no_thumb_sum;
if(img.length>=1) {
imgtag = '<span class="posts-thumb" style="float:left; margin-right:  10px;"><a href="'+ pURL +'" title="'+ pTITLE+'"><img  src="'+img[0].src+'" width="'+img_thumb_width+'px"  height="'+img_thumb_height+'px" /></a></span>';
summ = posts_thumb_sum;
}
var summary = imgtag + '<div>' + removeHtmlTag(div.innerHTML,summ) + '</div>';
div.innerHTML = summary;
}
//]]>
</script>
<b:if cond='data:blog.pageType != &quot;static_page&quot;'>
<b:if cond='data:blog.pageType != &quot;item&quot;'>
<style type='text/css'>
.post-footer {display: none;}
.post {margin-bottom: 10px; border-bottom: 1px dotted #E6E6E6; padding-bottom: 20px;}
.readmore a {text-decoration: none; }
</style>
</b:if>

</b:if>

Кои значения в кода могат да бъдат променени?

■posts_no_thumb_sum = 490; брой на показващите се, извеждащите се символи, ако не използвате изображение;
■posts_thumb_sum = 400; брой на извеждащите се символи с изображение;
■img_thumb_height = 160; височина на изображението;
■img_thumb_width = 180; ширина на изображението;


Сега натиснете бутона „визуализация“ и ако нямате забележки смело запазете промените. Няма да е лошо да си поиграете със значенията ширина и височина на изображенията, за да се показват прилично на главната страница.

На всички пожелавам новогодишното настроение да продължи, има още празници, приятна почивка в мразовитите дни и красива връзка "прочети повече" на всяка публикация.

Доскоро. И, разбира се, благодаря, че четете моя блог.

3 коментара :

 1. Определено това ми липсваше в блога. Като настройки уж трябваше да ми се показва съкратено, но поради някаква причина не можех да го настроя от темата. Най-вероятно преди да започна със запазването на темата или преди да тествам първо в тестовия си блог съм "омазал" темата си. Друга липса ми е мобилната версия в настройките може би пак след мое ровене из HTML кода, но вече не ми прави впечатление. След като използвах този страхотен урок мисля, че блогът стана по-добре. Остана да изчистя показването на източника на снимката да не ми е в началото ако има начин и да подредя малко текста. Искрени благодарности от мен.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Здравейте, видях какво сте променили. Пак имам съвет, като имате възможност да избирате. Първата възможност е да увеличите размера на цитата на всяка от трите публикации така, че общата дължина на текстовете да не е много различна от дължината на страничната колона. Втората възможност, с която ще постигнете същото, е да увеличите броя на публикациите на главната страница, например с още две или три, при запазване на същата дължина на цитатите им. А за мобилната версия и изображенията ще погледна изходния код на страницата ви и ако имам предложение ще пиша.

   Изтриване
  2. След като видях новия облик се сетих да ги направя 5 публикации за да се изравнят. За мобилната версия не е важно толкова за мен, макар да го броят за пропуск от Гугъл. По-скоро трябва да си подредя текста, който се вижда и да не се смесва той с пояснението на изображението.

   Изтриване


Copyright © БЛОГ ЗА БЛОГОВЕ©2016- | All Rights Reserved
Използването на Blogzablogove.com означава, че сте съгласни с нашата Политика на конфиденциалност и защита