Безплатен блог на платформата Blogger (blogspot). Създаване, водене, персонализиране, дизайн, притурки в примери. Препоръки и съвети за начинаещи и напреднали блогъри.

Търсене

Breaking

Yandex.Webmaster и Google Search Console за начинаещи

Yandex.Webmaster и Google Search Console
Добър ден, приятели, читатели и посетители на блога. Днес ви предлагам още един пост, в който мисля, че начинаещите блогъри ще намерят доста полезна и необходима информация. Надявам се, че вече имате готови и публикувани около десетина или дванадесет материала във вашия блог. И тъй като не прилично само вие да им се радвате, трябва да се предприеме нещо. Може би сте многократно сте се сблъсквали с препоръки за това, че е необходимо да добавите блога си в търсачките. Говоря за Yandex.Webmaster и Google Search Console.
Но защо това е необходимо да се прави? Ето и първия въпрос, който трябва да си зададете. Имам ли нужда от търсачка? За да се даде отговор на този въпрос, хайде да започнем с отговора но това, защо създадохте своя блог? Предполагам, че са възможни два отговора.

Отговор 1: Просто така. В този случай, от търсачки не се нуждаете. Можете да дадете линк към блога си на своите приятели или да го споделите в социалните мрежи.

Отговор 2: За да го открият хората и да прочетат публикуваната информация в блога.

В този случай без търсачките няма да мине, тъй като те осъществяват търсенето в мрежата на Internet. Какво е търсачката? За да разберете значението на услугите на Yandex.Webmaster и Google Search Console, трябва да се разбере какво представлява една търсачка и как тя работи. Търсачката ( на английски - search engine ) - е комплекс от програми, които изпълняват събиране и обработка на данни в Internet, търсене на налични данни и показване резултатите от търсенето по заявката на потребителя. Обърнете внимание на това, че опростеното определение за търсачка е разделено на две части: Индексиране - събиране и обработка на данни и търсене - търсене и показване на резултатите. Всичко се случва в този ред. За да могат да намерят едно нещо търсачките, трябва това нещо да добавите към вашата база данни. Проблемът е в това, че търсачките първоначално не знаят за съществуването на вашия блог. И вие трябва да им "съобщите" за него. да съобщите URL-адреса на началната страница на блога, от която ще започне събирането и обработката на данни, тоест, блогът ви да бъде подложен на индексация. Останалите страници на вашия блог ще бъдат индексирани въз основа на връзките, които ще намери роботът за търсене на главната страница, а след това и на останалите страници. Очевидно е, че това ще отнеме време. И тук стигаме до най-важното - има също два варианта.

➤Вариант 1: Вие не се интересувате от подробности, нека търсачката сама разбере как и какво да индексира. В този случай ще бъде достатъчно да се използва така наречената "add url" - форма на добавяне на блога в търсачките. А те са:


Google: google.ru/intl/ru/addurl.html 

Яндекс: webmaster.yandex.ua/addurl.xml


➤Вариант 2: за вас е важно всичко да е правилно индексирано. В този случай вие не можете да минете без услуги като тези на Yandex.Webmaster и Google Search Console, защото именно те ще ви съобщават как върви индексацията на блога. Ако изберете първия вариант, можете да спрете да четете, но ако изберете втория - продължаваме.

➤Индексация на блога. Сега, нека да кажем, кое ни интересува от услугите и Yandex.Webmaster и Google Search Console. Аз няма да минавам през всичките техни функции, а ще се спра върху това, което може да бъде важно за един начинаещ. Аз също ще пропусна въпроса за добавяне на блога в Yandex.Webmaster и Google Search Console, защото те са описани в достатъчна степен в много статии.
Yandex.Webmaster - настройката за индексация е създаване и разполагане в блога на файла "robots.txt". Повече информация за robots.txt може да се намери в Internet. Накратко, файла robots.txt се намира в корена на сайта или блога, което позволява на уебмастъра да определи кои страници системата за търсене може да индексира и кои не. Има следния код:

Robots.txt
User-agent: * Disallow:

 Sitemap: http://########/ sitemap.xml


където в червено е URL адреса на блога ви.
В платформата Blogger файла robots.txt е предварително заложен. Само трябва да се активира и изпише неговия код. В него се съдържа информация и за файловете, познати като "карта на сайта" или "карта на блога" - Sitemap. Повече за Sitemap може също да се прочете в Internet. Накратко, Карта на сайта или блога съдържа файлове, обикновено в XML формат, позволяващи на администратора да информира търсачките, кои страници са достъпни за индексация и кои са забранени за това.

Това е за днес. Кратко и не много ясно. Ако имате въпроси, пишете.

Здраве за всички вас! Не забравяйте да правите добро на други хора!

Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога на:

BGtop





Няма коментари:

Публикуване на коментар