Безплатен блог на платформата Blogger (blogspot). Създаване, водене, персонализиране, дизайн, притурки в примери. Препоръки и съвети за начинаещи и напреднали блогъри.

Търсене

Breaking

Персонализиран URL адрес на статични страници в Blogger

URL адрес на статични страници в Blogger
Добър ден, приятели. Скоро създадох нов блог, с нов дизайн, в който импортирах публикации и статични страници от друг, тестови блог. Но всички публикации и страници изгубиха уникалните си постоянни URL адреси. С публикациите лесно се справих, защото в редактора им има функция „Постоянна връзка“. Връщах се към черновата на всяка публикация, в която задавах четим уникален URL адрес. Но в редактора на статични страници такава функция  няма. А как да си направим четим URL адрес за публикация, всички знаем много добре. Но със статичните страници въпросът не стои така. В адреса не се вижда името на самата страница, а само някакъв неразбираем URL адрес, съдържащ номер на страницата, като този, например:

www.blogzablogove.com/p/blog-page_1.html

Всъщност това, което виждах не беше нито красиво, нито правилно. Адресът е напълно нечетлив. Аз, а и мнозина блогъри, добавят в Google Search Console отделна карта - Sitemap за статичните си страници, за да бъдат и те индексирани. Необходимо е и те, статичните страници, да имат свой уникален URL адрес, който може да се "разчита от хората".
Сега, спокойно, казах си, ще поправя това недоразумение. Тук дойде на помощ един прост трик, който ние, блогърите използвахме, докато в редактора на публикациите не се появи такава функция, като „Постоянна връзка“. На практика се обърнах към добре забравеното старо.
➤Връщах страницата към нейната чернова, написвах заглавието на страницата с латински букви, като разделях думите с „-“ (тире);
➤Кликвах върху „Запазване“ на страницата и бързо се връщах обратно в редактора ѝ;
➤Променях заглавието с думите на кирилица и кликвах върху „Актуализация“;

Сега би трябвало да имам това, което наричаме правилен адрес на статична страница. Но, уви, не беше така. Страницата се появяваше отново с онзи глупав, грозен и неразбираем за хората URL адрес, създаден автоматично.
Но какво да правя с вече публикувани страници, които са с неправилни адреси? Тук този трик не помага.
Затова препоръчвам на тези от вас, ако попаднете в такава ситуация, да създадете нова страница и да прехвърлите съдържанието на старата към нея. Насочвам вниманието ви към следните детайли:
➤Първо изпишете името на новата страницата на латиница, както е описано по-горе;
➤Публикувайте я напълно празна и се върнете обратно в редактора ѝ;
➤Прехвърлете съдържанието на старата страница в HTML редактора на новата;
➤Напишете името й на кирилица и натиснете „Актуализация“;
➤Изтрийте старата страница;

Ако е необходимо, изпратете на Google Search Console нова карта на сайта (Sitemap) за статични страници. И за да не се показва съобщение за грешка 404, не забравяйте да промените старите адреси на страниците в разделите на менюто, като ги замените с новите.

Констатиран недостатък на този трик е, че ще загубите броят на преглежданията и всички коментари към старата статична страница.


За въпроси моля, в коментарите. А може и на тази страница.

Ще съм благодарна да оцените моя труд. Моля, гласувайте за блога ми на:

BGtop
Или подкрепете моя проект




Здраве за всички вас! Не забравяйте да правите добро на други хора!

Няма коментари:

Публикуване на коментар