Безплатен блог на платформата Blogger (blogspot). Създаване, водене, персонализиране, дизайн, притурки в примери. Препоръки и съвети за начинаещи и напреднали блогъри.

Търсене

Breaking

Как да защитите блога си от злонамерен софтуер

Как да защитите блога си
Здравейте, всички. Днес имам много сериозна тема за вас, ще говорим за зловреден софтуер в блога. Накратко: това е всеки зловреден софтуер или файл, предназначен да открадне конфиденциална информация от потребителите.
Като обобщение, това са: компютърни вируси, червеи, троянски коне, шпионски софтуер. Зловредният код може да се установи в материалите на нашия блог, в кодовете на банер, рекламни обявления и да се използва като хакер.
Представете си, че отдавате време и енергия на блога си и един ден получавате по пощата или виждате съобщение в уебсайта на Yandex или Google, че във вашият блог има страници, които съдържат злонамерен софтуер. Ако хакерът конфигурира сървъра по такъв начин, че злонамереното съдържание се показва само на определени потребители, няма да откриете проблема от пръв поглед. В същото време в резултатите от търсенето на блога ви ще се показва предупреждението:

„ако кликнете върху тази хипервръзка, може да навредите на компютъра си“. 

Съгласете се, никой няма да влезе в блога ви, когато прочете това.
За да се предотврати вероятността за подобна ситуация, съветвам ви постоянно да проверявате блога си с инструментите за уебмастъри на Yandex и Google и да го проверявате чрез антивирусни програми, за да предприемете действия навреме. Защото когато търсачките открият заразения ви блог и го включат в черния списък на заразените, тогава ще ви отнеме много време, за да го върнете обратно в търсачките. И това, както знаете, е загубата на трафик, посетители, редовни читатели и много други проблеми.
Ако все пак трябва да преминете през това, най-важното е спокойствието, не тичайте из стаята, не махайте с ръце и не викайте, че всичко е загубено. Обикновено, както в Google, така и в Yandex, в личния ви акаунт, ще видите списък с URL адресите на страниците, които са под съмнение. Първото нещо, което трябва да направите е да си спомните кои скриптове сте поставили и какво сте правили последно. В редактора на съобщения изтрийте цялото съдържание на заразените страници и след това URL адресите им. Проверете блога си безплатно в тази програма Antivirus Alarm online ativirus за злонамерени хипервръзки.

antivirus-alarm.ru/proverka

Ако след проверката видите списък със съмнителни хипервръзки това не означава, че всички те са заразени.

Антивирусна проверка


Обърнете внимание на връзките, срещу които е написано, че съдържат съмнителна връзка, но не и вирус. Ето тях бих ви посъветвала да премахнете.


Имайте предвид, че Google смята за съмнителни в това отношение дори и собствените си приложения и притурки.


Също така, вашият блог ще бъде проверен на базата на световните антивирусни програми. В долната част на страницата кликнете върху инструкциите за откриване и премахване на вируси. Прочетете внимателно как самостоятелно да премахнете вируса от блога си.
Можете да "прихванете" вирус, когато променяте нещо в темата ( шаблона ). Вероятно сте забелязали, че след настройките, най-отдолу е добавен авторът ѝ и върху тази хипервръзка може да се кликне. Всичко, което се дава безплатно, не е безопасно.
Не упреквам тези от вас, който са прехвърлили блога си на безплатен нестандартен шаблон. Но няма гаранция, че авторът не е оставил някакви препратки за получаване на информация. И как ще се използва информацията, може само да се гадае. И блогът ви ще бъде използван като междинна връзка за заразяване на други сайтове.
Ето защо, след всички промени и настройки, веднага използвайте антивирусната програма и проверете блога. Всичко съмнително заличете, изтрийте.
Диагностицирайте блога си и чрез Google на този адрес:

https://www.google.com/safebrowsing/diagnostic?site=ваш адрес на уебсайт

Въведете в адресната лента на браузъра адреса, а там където е написано " ваш адрес на уебсайт ", напишете URL адреса на блога си и натиснете enter.


Моля, обърнете внимание, не вписвайте този адрес в полето за търсене, а в адресната лента на браузъра най-горе.


Искам да ви предложа и безплатна антивирусна програма, за да проверите блога си.
Virustotal.com е безплатна услуга, която анализира подозрителни файлове и връзки (URL) за откриване на вируси, червеи, троянски коне и всички видове злонамерен софтуер. Въведете адреса на блога си кликнете върху "проверить". Всичко е наред, ако видите следното:


 Virustotal.com

След проверката кликнете за повече информация и ще видите целия отчет.



отчет на Virustotal.com


Virustotal.com е дъщерно дружество на Google, така че можете спокойно да се доверите на резултатите от проверката. Ще получете и най-разширената информация за сигурността на блог или сайт.
И така, препоръчах ви най-популярните антивирусни онлайн услуги. Но има още много такива в Интернет.
Използвайте и адреса на блога на Google в помощ на уебмастъри - блог за собствениците на хакнати сайтове. Ще намерите много интересни и поучителни неща.

https://www.google.com/webmasters/

Надявам се, че нищо не съм пропуснала. Темата със сигурност не е много приятна и по-добре е никога да не се срещаме с такива изненади. Но ще се съгласите, че е много необходимо да знаем за това.

Съвети от мен:

➤Постоянно проверявайте блога си за предупреждения за безопасност;

➤Проверявайте го с антивирусни програми по-често, както писах по-горе, за да предприеме незабавни стъпки за отстраняване на проблеми, ако се появят;

➤Правете резервни копия на темата си възможно най-често, особено ако променяте настройки или дизайна;

➤В случай на появила се опасност прехвърлете блога си на запазена (архивирана) резервна тема;

➤Променяйте паролите на акаунтите си;

Пожелавам ви никога да не се сблъсквате с такива проблеми.

Здраве за всички вас! Не забравяйте да правите добро на други хора!

Ще съм благодарна да оцените моя труд и кликнете върху звездичките по-долу. Или гласувайте за блога ми на:

BGtop

2 коментара:

  1. Определено има нужда и от такива теми.

    Благодаря ви! +1

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за оценката. Наистина има нужда и от такива теми. Аз самата се сблъсках с такъв проблем преди дни.

    ОтговорИзтриване