Безплатен блог на платформата Blogger (blogspot). Създаване, водене, персонализиране, дизайн, притурки в примери. Препоръки и съвети за начинаещи и напреднали блогъри.

Търсене

Breaking

Диалогови прозорци в блога

Диалогови прозорци
Здравейте, да ви е добър денят. Реших днес да продължим разговора за диалоговите прозорци. Назад във времето имах публикация на тази тематика. Оказа се, че читателите ми проявиха интерес към нея.
Диалогов прозорец (от английски dialog box) в графичния потребителски интерфейс е специален интерфейсен елемент, прозорец, предназначен да показва информация и / или да получава отговор от потребителя.



    Знам, че такива елементи почти винаги дразнят всички. Но все пак на много места ги има и по мое мнение понякога имат положителна функция. И ще говорим за това по-долу.
    Искам да ви предложа няколко варианта на появяващи се диалогови прозорци, а дали имате нужда от тях или не, ще решите сами.

    Първи вариант

    Такъв прозорец съдържа предупреждение за преминаване в друг блог или сайт. Блокира всяко действие на потребителя, за известно време го задържа на страницата и в същото време му дава предупреждение.

    Опитайте да кликнете върху хипервръзката по-долу.

    Блог за блогове


    Кодът е:



    <a href="връзка към страницата" onclick="return confirm('Сигурни ли сте, че искате да преминете на тази страница?')">Блог за блогове</a>


    Втори вариант

    Този вариант на диалогов прозорец може да е правилният за вас. Например, ако искате да пренасочите читателя към друга страница на вашия блог. Да речем, че имате публикация със стара дата, а информацията в нея вече не е актуална, можете, използвайки диалоговия прозорец, тактично да предложите прочитането на друга, актуална публикация или да пренасочвате към страницата със съдържанието на блога си.

    Кодът е:

    <script>
    if(confirm("Ако не сте намерили нужната ви информация тук натиснете ОК, след което е вероятно да стигнете до други много полезни неща! Ако желаете да останете на тази страница натиснете Отказ! "))
    {
    location = "адрес на страницата";
    }
    else
    {
    history.back();
    }
    </script>

    Трети вариант


    Друг диалогов прозорец, който се показва при копиране на материал и блокира действията на потребителя, докато не кликне върху бутона му. Можете да поискате от потребителя да споделя информация или да му напомните да дадете активна хипервръзка към копирания текст.
    Не мога да дам този пример тук, тъй като всички кодове, които публикувам в блога си са предназначени единствено за копиране. И такъв прозорец е напълно неподходящ.

    Код:


    &lt;body onCopy=&quot;alert(&#39;ВИЕ КОПИРАХТЕ ЧАСТ ОТ СЪДЪРЖАНИЕТО НА БЛОГА! МОЛЯ, СЛОЖЕТЕ ОБРАТНА АКТИВНА ХИПЕРВРЪЗКА ИЛИ НАТИСНЕТЕ ЕДИН ОТ БУТОНИТЕ НА СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ!&#39;); return true;&quot;&gt;


    Уточнения

    Кодовете на първите два варианта се инсталират директно на страницата на всяка публикация в HTML режим. Диалоговите прозорци ще се показват само на тези страници. Последният код се задава в темата на блога преди затварящия маркер </ head>. Винаги ще се появява, когато потребителят е копирал информация от вашия блог.

    Това е всичко за днес. Благодаря ви за посещението и доскоро!

    Здраве за всички вас! Не забравяйте да правите добро на други хора!

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и кликнете върху звездичките по-долу. Или гласувайте за блога на:

    BGtop



    Продължение

    2 коментара:

    1. Полезен и лесен урок за пореден път.

      +1, Благодаря!

      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. Благодаря за визитата и оценката. Старая се да бъде хем лесно, хем полезно за всички, които се интересуват.

        Изтриване