Безплатен блог на платформата Blogger (blogspot). Създаване, водене, персонализиране, дизайн, притурки в примери. Препоръки и съвети за начинаещи и напреднали блогъри.

Търсене

Breaking

Оптимизация на блога на Blogger ( Blogspot )

Оптимизация на блога
Здравейте! Вече писах, че моят блог е с нов шаблон и нов адрес. И реших да сложа всичко останало в него както е по правилата, доколкото ми е възможно. Да осъществя неговата оптимизация. Първото, което ми дойде наум е да вложа в кода на шаблона линковете на favicon.ico. За тази уеб икона за блоговете на Blogspot вече писах по-рано. Имам необходимото изображение с характерните размери и формат.
Качено е в редактора на блога. Имам и адреса на това миниатюрно изображение във формат .ico. Остава на вградя адреса на изображението в линковете, а тях да впиша в кода на шаблона преди затварящия код </head> . Ето и линковете:


<link rel="icon" href=" адрес на изображението " type="image/x-icon" />

<link rel="shortcut icon" href=" адрес на изображението " type="image/x-icon" />


С други думи, пристъпих към оптимизация на блога!
В терминът "оптимизация на уеб сайтове" обикновено се влагат много и различни неща. В действителност, всичко може да се каже в една проста фраза - да се представи на търсачките качествена информация за твоя Internet ресурс, в случая един блог на Blogger.
В тази статия искам да споделя някои идеи за това как да се подобри индексирането на вашия блог от търсещите роботи. И така, нека да започнем.

➤Първото нещо, което се препоръчва да се направи, и аз силно подкрепям тази препоръка, е да се подобри показването на заглавията на публикациите. Факт е, че по подразбиране в Blogger, заглавието на страницата, изглежда така: Наименование на Блог - Заглавие на страницата. По същия начин се показва в резултатите от търсенето. От която и страна да погледнем, не изглежда добре. За да се промени тази ситуация, направете следното:
От админ панела ➔ тема (шаблон) ➔ промяна в HTML кода ➔ намирамe този ред:

<title><data:blog.pageTitle/></title> 
<data:blog.pageTitle/>

И го заменяме с


<b:if cond='data:blog.pageType == "index"'>
  <title><data:blog.title/></title>
 <b:else/>
  <title><data:blog.pageName/>:<data:blog.title/></title>
</b:if>




След промяната на този код в резултатите от търсенето на страниците заглавията ще се показват като трябва: заглавие на статията - име на блога. Това ще помогне на търсещите роботи за по-точно определяне на необходимата информация, което може да изкачи вашия блог напред в търсенето по даден въпрос.



Когато пишете заглавието на статията, то да бъде добре обмислено.

■Най-точно да отразява съдържанието на публикацията
■Не трябва да бъде прекалено дълго
■Желателно е да не включва специални символи


➤И тук, без да затваряте шаблона на блога, ако искате, можете да добавите някои мета тагове, като ключови думи, например:

<meta name="keywords" content="ключови думи, отделени със запетая, не повече от 10"/>



Сега се смята, че този мета таг, в повечето случаи е игнориран от ботове за търсене. Бил дискредитиран от хитри оптимизатори, които за повишаване позицията на сайтовете си, добавяли думи, които не съответстват на тематиката и не присъстват в съдържанието. Въпреки това, мнозина все още не бързат да се отказват от него и го добавят към кода на шаблона.


При добавяне на ключовите думи в мета тага трябва да се помни следното:

■Броят на думите не трябва да надвишава 10;
■Те трябва да бъдат разделени със запетая или интервал;
■Всички думи трябва точно да отразяват тематиката на блога и да се съдържат се в неговите страници;

➤Когато създавате публикации, вие ще бъдете в състояние да добавите кратко описание, фрагмент ( снипет ) отделно за всяка една, което се прави в опцията "Описание за търсенето". Едно или две кратки изречения за съдържанието на публикацията.
Добавеният снипет ще се появи в резултатите от търсенето, както и ще се добавя в описанието към линка към публикацията, когато посетителите го споделят в социалните мрежи.

➤После в настройките на блога ➔ предпочитания за търсене можете да добавите своя robots.txt файл, в който са обозначени правилата за индексация на вашия блог от различните търсачки.

➤Друг важен аспект, това са качествени връзки на страниците на вашия блог. Когато напишете публикация, в дясната страна има раздел "постоянна връзка", която дава възможност да създадете собствен URL на страницата на публикацията. Например, за една статия със заглавие "Моят личен блог" вместо автоматично генерирани връзки, като например:

https://yourblog.blogspot.com/post_32.html

може да запишете след транслитерация заглавието:

https://yourblog.blogspot.com/ moyat-lichen-blog.html

или във вариант на английски:

https://yourblog.blogspot.com/ my-personal-blog.html


Кой вариант е по-добър от двата е трудно да се каже. Някои твърдят, че транслитерацията се разбира от търсачките и при съвпадение ще даде вашата връзка на първо място. Други смятат, че англо-връзките се индексират по-бързо и се считат по-качествени ... Така че тук не знам, но във всеки случай е по-добре, отколкото автоматично генерирания URL.


■Не забравяйте, че въпреки всички трикове за оптимизацията главното е   качествено, интересно, уникално и полезно съдържание за посетителя;
■Не е необходимо да го преписвате, защото в  мрежата едни и същи текстове са в насипно състояние;
■Не се страхувайте да поставяте на своя блог отворени за индексация връзки към забележителни ресурси;
■Уважавайте другите автори;
■Споделяйте интересни публикации и винаги ще имате своите читатели;





Желая ви късмет, качествена индексация и място в първите позиции.
Пожелавам това на всички.

Здраве за всички вас! Не забравяйте да правите добро на други хора!

Ще съм благодарна да оцените моя труд и кликнете върху звездичките по-долу. Или гласувайте за блога на:

BGtop

Няма коментари:

Публикуване на коментар