Безплатен блог на платформата Blogger (blogspot). Създаване, водене, персонализиране, дизайн, притурки в примери. Препоръки и съвети за начинаещи и напреднали блогъри.

Търсене

Breaking

Промяна цвета на лентата за превъртане в шаблон на Blogger

цвета на лентата за превъртане
Добър ден уважаеми блогъри! Почиствайки своите чернови на статии намерих днес една за тези от вас, които обичат различни "красоти" на страниците на своя блог. Тя съдържа информация за промяната на цвета на скролера или по-простичко, на лентата за превъртане. Какво е скролер или плъзгач знае всеки интернет потребител. От дясната страна на всеки уеб браузър той се движи нагоре и надолу, и от дясно на ляво в долната му част. Възможно е да промените ширината и цвета на скролера. Има възможност да го направите по-различен, даже уникален. Пример може да видите в моя блог.
Имам всички инсталирани браузъри на своя компютър и всичките скролери са в светло синьо. При някои от вас сигурно може да има други цветове. Ние няма да променяме цвета в системните настройки на компютъра (за начинаещи това е много опасно, аз дори не ще се опитам да покажа как се прави). Ние ще се опитаме да променим цвета на скролера във вашия блог с помощта на CSS стилове.
Влизаме в Blogger, оттам в шаблон и правим негово резервно копие, след което отиваме на промяна на шаблона ➔ редактиране на HTML кода. В непосредствена близост до първия маркер (черна стрелка), има ред
<b:skin>...</b:skin>Кликнете върху стрелката в ляво, за да се отвори целия код, защото търсим ]]></b:skin>. Точно над него ще въвеждаме кода за CSS стил.
Погледнах през всичките ми инсталирани браузъри: в Google Chrome и Yandex промените са налице , но в Mozilla Firefox и Opera (12.17), нищо не се е променило. За IE (имам версия 8), ще си мълча, там всичко е объркано. Разстроих се, дори исках да отложа писането на този пост, но след чаша кафе се върнах отново към това дело. Така че, давайте, тук е кода на CSS. Ако искате да промените и вашия скролер, копирате кода по-долу. Сега ще се опитам да направя прозорец със скролер за кода му. Първо ще сложа фрeйма, после кода в него. Оказа се, че най-бързо става като в режим HTML се слага кода на прозореца, около него се слага кода на рамката, актуализира се е и в обикновения текстови редактор се слага кода на скролера в прозореца.


::-webkit-scrollbar {
height:12px;
width: 12px;
background: #cccccc;}
::-webkit-scrollbar-thumb {
background-color: #2288bb;
-moz-border-radius: 7px;
border-radius: 7px;


}


Това е за днес от мен. Опитайте се да поставите CSS кода на новия си скролер, да промените цвета му на свой собствен и така ще имате уникален шаблон. Споделете това с приятели и познати в социалните мрежи.

А аз ви казвам доскоро и ще се видим пак.

Здраве за всички вас! Не забравяйте да правите добро на други хора!

Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога на:

BGtop





Няма коментари:

Публикуване на коментар