Безплатен блог на платформата Blogger (blogspot). Създаване, водене, персонализиране, дизайн, притурки в примери. Препоръки и съвети за начинаещи и напреднали блогъри.

Търсене

Breaking

Оптимизация. Девет важни елемента за всеки блог

Девет важни елемента
Добър ден, скъпи читатели! В тази статия бих искала да засегна някои много важни елементи, които трябва да присъстват абсолютно във всеки блог. За съжаление тези елементи много от нас просто пропускат, поради което техния блог изглежда непривлекателен, не задържа вниманието, както и не предизвиква доверие!Всъщност, вече съм проучила много и различни блогове с различна тематика, на които се пада само една малка частица от мрежата на Интернет. Но в много блогъри се наблюдават едни и същи грешки, техните блогове не предизвикват доверие и не ни пленяват от първия поглед. Какво имам предвид? Четете и ще разберете!



    Ние всички знаем, че за да се привличат читатели трябва да има нещо, което да ги заинтересува и да ги "застави" да преминат на наша страна. Но как те ще преминат, извинете, ако един блог е подобен на другия, и на практика във всеки втори присъстват същите груби грешки?
    Аз не казвам, че не трябва да се води собствен блог, ако вече съществуват блогове на същата тема, не. Сега на всяка тема има голям брой блогове и това не е лошо, а напротив ... Авторите имат място, където да изразят себе си и да се показват пред хората в най-добрия си вид. И както се казва, който каквото умее, и това е най-важното нещо!
    След анализ на няколко блогове стигнах до извода, че грешките се дублират. Или всички копират един от друг, или не разбират същността на воденето на блоговете. Така че реших да събера всички тези грешки в една публикация, за да можете да изолирате от блоговете си тези убийствени грешки. Готови ли сте? Започваме!

    Запомнящо се, "говорещо" лого

    Първото нещо, което спира вниманието ни в един блог е неговото лого. Поради това на логото трябва да се обърне сериозно внимание и всичко сериозно да се обмисли. Логото трябва да бъде привлекателно и изчистено, така че когато го погледнете, да е радост за окото. Например, можете да направите някакъв знак, красиво го маркирате, да направите рамка и някакво изображение, така че логото да изглежда по-красиво.
    Също така, задължително е логото трябва да бъде запомнящо се! Като го видите веднъж да го помните дълго време. Това е един много силен ефект, който кара читателя да се върне към блога, най-малко заради логото ...
    Все пак трябва да се направи логотип, така че от пръв поглед  да е ясно за какво е този блог и какво може да бъде намерено в него. Ако читател е в блога и погледне към логото, веднага да разбере дали се нуждае или не от този блог. 

    Привлекателно име

    Тук искам да кажа, че имам предвид името на блога, което се показва в Title и името, което се показва в заглавката до логото.
    Името на блога ( неговото заглавие) трябва да бъде също запомнящо се и да говори просто посетителя за този блог. Например, това може да бъде основна ключова дума + какво запомняща се фраза. Например заглавието на моя блог е  "Блог за блогове". От него ясно личи за какво става дума в него, нали?

    Името в заглавната част трябва да отразява напълно същността на блога и всеки, който посетил го дори случайно, вече знае за какво се пише в този блог!

    Красива и уникална блог икона (favicon.ico)

    Не бъдете мързеливи и загубете няколко минути, за да се създаде уникална икона на блога си. Първо, тя се появява във всички браузъри и на второ място, в търсачките също ще присъства. А това означава, че колкото по-красива е иконата, толкова по-голям е шансът, че ще кликнат именно върху нея! Повече информация за уеб икона ще напиша специално "Как да си направим уеб икона на блога".

    Правилни постоянни хипервръзки

    Най-добре е да се мисли за хипервръзките веднага след създаването на блога, преди да напишете първата статия. Ако вече сте написал много статии, и постоянните препратки са грешни, можете просто да направите пренасочване. Писах за него тук.

    Лесна навигация

    Това също е много, много важно. Абсолютно на всеки блог, без значение  на каква тематика е, трябва да има лесна навигация за посетителите. Какво означава това?

    От блога трябва да бъде най-малко две менюта: отгоре - за показване на страниците на блога, и странично - да показва рубриките. Топ менюто трябва да се появява веднага след влизането във вашия блог, така че посетителят може пряко да се запознаят със страниците му. А страничното меню е прието да се поставя в дясната странична лента, на едно-превъртате по-долу.

    Задължителни страници

    Има страници, които не са задължителни за един блог, те се създават поради необходимост от автора му. Но има задължителни страници за абсолютно всеки блогър!

    ➤Такава е страницата "За автора", където трябва да бъде описана подробно цялата информация за автора и за блога, на който в момента се намира посетителя. Тази страница е много важна! Обикновено един посетител преди да проучи информацията в блога се стреми да се запознае с автора, и да знае дали да му вярва.
    ➤ Втората страница е "Контакти", на която да се показват различни възможности за комуникация с автора на блога, тоест с вас. Тук трябва да напишете вашата електронна поща, информация за социални контакти, форма за обратна връзка, и ако има нужда и номера на мобилния си телефон. Ако го добавите това ще увеличи доверието читателите!
    ➤Трета страница е "Карта на сайта". Тази страница трябва да показва абсолютно всички публикации в блогове. Значението на тази страница е да  изпълнява повече от една важна роля, като увеличаване индексацията на блога, и позволява на потребителя лесно да намерите информацията, от която той се нуждае.

    Формата за абонамент да е на видно място

    Това е друг много важен елемент на правилно конструиран блог. Без него цялата ваша работа по блога ви е обречена. Защо? Защото задачата на всеки блогър е да спечели възможно най-голяма целева аудитория, която да влиза в блога му колкото е възможно по-често.
    И обикновено хората, които се регистрират за обновленията се интересуват от информацията, която публикувате. Което означава, че те са целева аудитория! Това не е за изпускане! Ето защо, тази форма на абонамент трябва да присъства във всеки блог, на видно място за всички. 

    Подписка за коментари

    Както елемент за който написах по-горе, подписката за коментарите също има своето важно място. Този елемент също ви позволява да изградите вашата целева аудитория в блога си. Също така огромен плюс е фактът, че заинтересованите гости ще се връщат след всеки коментар в блог ви.

    Икони за социалните мрежи

    Важен елемент на всяка статия! Още от първия ден на блога си просто трябва да поставите и бутони за социалните мрежи. Те позволяват на заинтересованите посетители да споделят вашата статия с приятелите си в социалните мрежи. А това в следствие е допълнителен трафик от социалните мрежи, плюс това, че търсачките обичат тези връзки.
    Това е всичко, което бих искал да споделя с вас днес в тази публикация. Искам да предупредя, че тези елементи трябва да присъстват на всеки блог, от който искате да печелите, или поне да намерите своите читатели!


    Благодаря ви за вниманието! Успех и ще се видим скоро!

    Здраве за всички вас! Не забравяйте да правите добро на други хора!

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога на:

    BGtop




    Няма коментари:

    Публикуване на коментар