Безплатен блог на платформата Blogger (blogspot). Създаване, водене, персонализиране, дизайн, притурки в примери. Препоръки и съвети за начинаещи и напреднали блогъри.

Търсене

Breaking

Оптимизация на изображения в блога

Оптимизация на изображения
Здравейте всички! Днес ще накараме нашите изображения да "отслабнат". Ще се научим как да компресираме изображенията в блога си. Ако компресираме изображенията в блога си ние всъщност ще ги оптимизираме. Така те няма да „тежат“ и страниците на блога ни ще се зареждат по-бързо и лесно.




    Моето запознанство с компресирането на файловете беше ограничено до знанието от следдипломната ми квалификация по компютри (за което благодарения на преподавателите от ТУ София). И това ми беше достатъчно до сега. Но от скоро започнах да се "вслушам" в препоръките на няколкото сайтове, анализиращи моите блогове. Като част от анализите задължително присъстваше препоръката за оптимизиране на изображенията. И така стигнах до решението ми за оптимизирам изображенията в Blogzablogove.com.

    Малко теория

    Когато реших да напиша тази публикация, веднага започнах да търся информация за това как се оптимизират изображения, картинки или снимки. Оказа се, че при оптимизация данните се компресират, а в нашия случай това са изображения (графики). А един от най-простите методи на компресия, а и най-популярният, е методът RLE (Run Length Encoding).
    Най-общо казано, компресирането на данни е процес, при които файловете се реформират в друг формат. Видовете компресиране на данни са много и различни, а на нас ни трябва компресирането на данни чрез кодирането по дължина.
    Е, в общи линии изглежда доста лесно да се изпълни, въпреки че звучи страшно. Повече за компресията можете да прочетете в мрежата. Но мисля, че това не е много интересно и важно за тези, които четат този текст сега. Те имате нужда от резултат тук и сега, поради което преминаваме към услугата на сайт за оптимизиране на изображения!

    Уебсайт Optimizilla.com (Oптимизила)

    Може би това е най-ефективният оптимизатор на изображения, който съществува в мрежата. Историята на моето запознанство с него е сравнително скорошна - използвам този сайт от около три месеца. Всъщност се оказва, че можете да компресирате без да загубите качеството на изображенията. Какво добро попадение!
    Optimizilla е много удобен и модерен. Поддържат се такива популярни формати като JPEG и PNG, чиито файлове могат да бъдат изтеглени или чрез бутона "Изтегляне", или чрез плъзгането им в специална част на страницата.

    Optimizilla

    След като изтеглите изображенията, можете и трябва да настроите качеството на компресията за всяка от тях. Това се извършва с обичайното движение на плъзгача, след което трябва да кликнете върху бутона SAVE и върху миниатюрата на изображението ще се появи процентът му на компресия. Има и интерактивно сравнение на оригиналното и компресираното изображение.

    Optimizilla


    Остава само да изтеглите компресираното изображение и да го сложите в своята публикация. Простичко и с вкус.
    Доскоро и успех!

    Здраве за всички вас! Не забравяйте да правите добро на други хора!

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и кликнете върху звездичките по-долу. Или гласувайте за блога на:

    BGtop


    Няма коментари:

    Публикуване на коментар