Безплатен блог на платформата Blogger (blogspot). Създаване, водене, персонализиране, дизайн, притурки в примери. Препоръки и съвети за начинаещи и напреднали блогъри.

Търсене

Breaking

Защита на текст от копиране

Защита от копиране
Преди известно време, в търсене на тематика за нова публикация, проучвах различни форуми и блогове. Исках да разбера кое е най-интересно за един блогър. И така попаднах на един много интересен материал с инструкция за одит на блог. От него поисках да копирам част от тази интересна за мен инструкция, но за моя изненада разбрах, че не съм в състояние да го направя.



    Тогава отворих страницата с интересната за мен информация с помощта на Ctrl + U. Бях в състояние да взема интересуващата ме част от текста само от изходния код на страницата. Въпреки това, този случай ми даде идеята за нова тематика на моя публикация. И сега ще ви кажа как да се защити от копиране съдържанието на блог или сайт чрез различни методи, включително и този, на който се натъкнах в разказа си по-горе.

    Защита на текст от копиране

    Представете си този вариант на събитията: току-що сте публикували нова статия и чакате негйното бързо индексиране и класиране в предни позиции при търсене по въпроса. И в същото това време, някакъв уебмастър-мошеник копира новия ви текст, публикува го на своя блог или сайт, чиято скорост на индексиране е по-висока от вашата. Роботите на търсачките намират вашата статия, но първо в неговия сайт. В този случай, тя се превръща в негова уникална статия и авторството принадлежи на него, а вие сте крадец в очите на търсачките. Оказва се, че за вашия труд не само не получавате трафик, тъй като при търсенето по-напред ще е статията на сайта-мошеник, но и репутацията на вашия блог в очите на Yandex и Google ще падне.
    В много форуми читатели и собственици на блогове задават точно такъв въпрос "Как да защитим текста в сайта си от копиране?". Тема, винаги актуална, интересна за много хора, така че предлагам да я обсъдим.
    Има няколко метода за защита на съдържанието на блога ни от копиране. Можете да сложите забрана за маркиране на текст или да блокирате използването на десния бутон на мишката и много други. Тук е мястото да кажа, че 100% гаранция за защита от копиране нито един начин не дава. Но чрез тях неопитен потребител може да бъде спрян от идеята да краде съдържание от блог или сайт чрез копиране.
    Предлагам няколко варианта, които ми се сториха най-ефективни.

    Първи вариант

    Крадецът ще копира текста, но няма да бъде в състояние да го постави където и да е било, защото ще установи, че в клипборда няма нищо.
    Влизате в Тема ➔ Редактиране на HTML код, като преди това правите резервно копие. Намирате <body> и към него добавяте едно малко парченце код. В резултат се получава:


    <body oncopy="return false;">

    Запазвате промяната в темата и проверявате. Ако всичко е направено правилно, след копиране на текста полето ще остане празно или ще бъде поставен текст, който преди това е бил в клипборда.

    Втори вариант


    Можете да инсталирате скрипт, който при поставяне на копирания текст от вашата публикация автоматично добавя линк към източника, тоест към копирания от вас текст.
    За да стане това тръгнете от Тема ➔ Редактиране на  HTML код и пред </head> поставяте този скрипт:

    <!—Добавяне на линк към вашия текст-начало-->
    <script type="text/javascript">
    //<![CDATA[
    function addLink() {
        var body_element = document.getElementsByTagName('body')[0];
        var selection = window.getSelection();

        // Вие можете да измените текст в този ред
        var pagelink = "<p>Източник: <a href='"+document.location.href+"'>"+document.location.href+"</a> Library colored rugs&copy; http://librarycoloredrugs.blogspot.bg/</p>";
        var copytext = selection + pagelink;
        var newdiv = document.createElement('div');
        newdiv.style.position = 'absolute';
        newdiv.style.left = '-99999px';
        body_element.appendChild(newdiv);
        newdiv.innerHTML = copytext;
        selection.selectAllChildren(newdiv);
        window.setTimeout( function() {
            body_element.removeChild(newdiv);
        }, 0);
    }
    document.oncopy = addLink;
    //]]>
    </script>
    <!—Добавяне на линк към вашия текст-край-->


    В скрипта това, което е оцветено в червено трябва да се смени с името и домейна за вашия блог (сайт). Разбира се, връзката може да бъде отстранена, ако са я забелязали, но ако не са я забелязали, такова копиране ще ви е само от полза. Както казах в началото, 100% гаранция, че няма да ви откраднат съдържанието на публикация в блога няма.

    Трети вариант


    Следният скрипт, вмъкнат между маркерите <head> ... </ head> забранява на потребителите да маркират и копират текст или всякакво друго съдържание на сайта.

    <script type="text/javascript" language="JavaScript"> document.onselectstart=function()

    {return false} document.oncontextmenu=function(){return false} 

    document.onmousedown=function(){return false}</script>



    или този:



    <script type="text/javascript" language="JavaScript"> var message="Уважаеми читателю! Използването на десния бутон на мишката на сайта не се разрешава!"; function click(e) {if (document.all) {if (event.button == 2) {alert(message);return false;}} if (document.layers) {if (e.which == 3) {alert(message);return false;}}} if (document.layers) {document.captureEvents(Event.MouseDown);} document.onmousedown=click;</script>

    Четвърти вариант


    Можете да вмъкнете между маркерите <head>...</head>   един от следващите три кода :


    <meta http-equiv="pragma" content="no-cache" />


    <meta http-equiv="no-cache" />



    <meta http-equiv="cache-control" content="no-cache" />


    с което да забраните на браузъра на потребителя да кешира страницата. Това не са, разбира се, всички скриптове, които можете да използвате, за да се опитате да защитите плодовете на своя интелектуален труд от копиране.

    Единственото нещо, което искам да ви предупредя, е че някои скриптове може и да не работят при всички Doctype. С инсталирането на подобни скриптове само усложнявате живота на себе си, на своите потребители и роботите на търсачките, които индексират съдържанието на вашия блог или сайт.

    Вътрешното пренасочване е още един начин за защита на съдържанието от копиране



    Не бъдете мързеливи, а веднага след като сте написали публикацията, ръчно споделете във Facebook и Twitter, за да си осигурите уникални коментари. Роботът ще премине по линка и ще индексира вашата чисто нова публикация, която няма как да "изпълзи" от тези социални мрежи. Оказва се, че даже и да са я копирали, то ще бъде "copy-paste" и няма как да бъде сбъркано с оригинала.

    В заключение

    Можете да ползвате услугата на Yandex "Оригинални текстове". Преди да публикувате, добавете текста си в нея. Защото Yandex предлага, цитирам: „ Ако публикувате на своя уебсайт или блог оригинални текстове, а тях повторно отпечатват други Internet ресурси, предупредете Yandex за предстоящото пускане на нов текст. Ние ще знаем, че оригиналният текст ще се появи за първи път именно на вашия сайт или блог и ще се опитаме да използваме това в настройките на алгоритмите за търсене.“

    Успех в запазване на авторското право върху своята публикация!

    Здраве за всички вас! Не забравяйте да правите добро на други хора!

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и кликнете върху звездичките по-долу. Или гласувайте за блога на:

    BGtop



    Няма коментари:

    Публикуване на коментар