Безплатен блог на платформата Blogger (blogspot). Създаване, водене, персонализиране, дизайн, притурки в примери. Препоръки и съвети за начинаещи и напреднали блогъри.

Търсене

Breaking

Разлика между публикация и страници в блога

Разлика между публикация и страници
За да не се обърквате между страници и публикации в Blogger нека направим паралел между тези два инструмента, които се използват в съдържанието на блога. Тези два инструмента са необходими за създаване и водене на блоговете. Обикновено новите блогъри са смутени, защото не знаят кой инструмент да използват за съдържанието на блога си, публикации или статични страници.


    Лично за мен това е едно и също и аз не разбирах защо се нуждаем от публикациите. Струваше ми се глупаво да са в основата на блога. Но разбрах, че това е необходимо за блогове, чието съдържание системно се обновява. За други блогове, а това са корпоративните, цялото съдържание може да се състави с помощта на статични страници, макар че в момента те не бива да са повече от 20. Защото съдържанието им е малко, конкретно, предимно информативно и не е променящо се. Изводът е, че всичко зависи от тематиката на блога и неговото предназначение.

    Какво е публикация, каква е нейната функция и предназначение

    Публикацията е основният инструмент за водене на блог на Blogger и на други платформи, също. Именно публикациите носят в себе си основното съдържание на блога. Без тях вашият уеб ресурс е нищо и максималния му напредък в търсачките не е възможен. Всички публикации имат следните важни параметри:

    ➤Класификация по категории (етикети)

    ➤Дата (време) на публикуване (насрочване)

    ➤Постоянна (или директна) връзка

    ➤Описание за търсенето (мета таг discription)


    публикации


    Тези параметри помагат на посетителите и роботите на търсачките да се запознаят с блога и неговото съдържание. Заслужава да се отбележи, че колкото повече са публикациите, толкова е по-трудно се добират до тях потребителите, а така и търсещите роботи. За това са нужни притурките "етикети" и "архив на блога". Единствено в Blogger тези притурки са полезни само за потребителите. Защото роботът на търсачката Google, минавайки по връзките в тези две притурки, придава на нашите публикации статус "дублиращи се" и понижава рейтинга на блога ни при търсенето. Поради което тези две притурки трябва да се закрият за индексиране, или просто не се използват. Но как тогава ще получим по-добро индексиране?

    Какво е страница, каква е нейната функция и предназначение

    В Blogger страниците имат същото значение както публикациите, с изключение на някои функции. Страници също се индексират и класират от търсачките.

    Параметри на страниците


    ➤Описание за търсенето (мета таг discription)

    ➤Постоянна, директна връзка (ограничена)



    страници




    Както виждате, страниците в сравнение с публикациите, имат много по-малко функции. Какво означава "постоянна, директна връзка - ограничена"? Това означава, че вие не можете да зададете нейното име, както на публикацията. Смятам, че е възможно, но за това ще пиша по-късно в отделна публикация. Защо няма параметър време, дата на публикуване? Това е така, защото тези страници първоначално са замислени като спомагателни, съдържащи информация, която не подлежи на промяна. От тук и названието им "статични страници". Такива са страниците за Информация за сайта, Контактна форма, FAQ и други (тези страници е препоръчително да се скрият от търсачките с тага Nofollow).


    Статичните страници са тези, които подобряват индексацията на блога.


    Къде ще е най-добре да направим SEO оптимизация, на публикациите или на статичните страници?

    Един друг въпрос измъчва не само начинаещите блогъри, но и тези, които не за първа година работят с платформата Blogger. Кое е по-добре да се използва за популяризиране на блога - публикациите или страниците. Нека бъда честна, никой няма да ви даде точен отговор на този въпрос. Мога само да кажа, че една публикация не може да служи като начална страница, но една статична страница може да бъде начална. Ако някой не знае, най-голяма тежест има началната, главната страница на блога.
    Върху това размишлявайте сами, а мислите си за това можете да изразите в коментарите.
    Така ще си помогнем взаимно.

    Здраве за всички вас! Не забравяйте да правите добро на други хора!

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и кликнете върху звездичките по-долу. Или гласувайте за блога на:

    BGtop



    1 коментар:

    1. Продължава да ми е малко объркано, но ми помогна все пак. Със сигурност разбрах, че трябва да е доста изпипана началната страница, за разлика от началната публикация и се замислих. Благодаря!

      ОтговорИзтриване