Безплатен блог на платформата Blogger (blogspot). Създаване, водене, персонализиране, дизайн, притурки в примери. Препоръки и съвети за начинаещи и напреднали блогъри.

Търсене

Breaking

Как да не попаднем под санкцията на Google Panda

 Google Panda
Здравейте скъпи читатели! Алгоритъмът за търсене Google Panda носи със себе си нови очаквания и тревоги. Реакцията сред уебмастърите е абсолютно предсказуема. Появиха се безброй SEO теории и предположения за това как да се избяга от жестоката прегръдка на алгоритъма с неоправданото добродушно име. Според някои англоговорящи експерти, основната задача, която си поставят разработчиците на Panda е борбата срещу така наречените "ферми за съдържание" и "ферми за линкове". На санкциите могат да бъдат подложени блогове с дублиращо се съдържание, прекалено голям брой етикети и нерелевантни, "празни" текстове, натъпкани с ключови думи, липсваща им оптимизация.
Редица блогъри в Aнглия, САЩ, Индия, Пакистан и други обявяват във връзка с това значително намаляване на трафика си от 2-3 хиляди посетители на ден до 400-500. Проблемни за Google Panda могат да станат блогове на Blogger, поради особеностите в структурата на шаблона, въпреки че и собствениците на блогове на WP могат да имат същия проблем. Предлагам да се съобразим с препоръките на SEO професионалистите, адресирани до авторите на блогове на платформата Blogger. А те се състоят в оптимизиране на Blogger блоговете в съответствие с Google Panda, като затворим с тага "Nofollow" всички етикети и коментари. Ако съм ви убедила, да преминем към практическата част.

Да закрием от индексация етикетите в блога


Ще започне с етикетите под заглавката. Това са етикетите, на които се основават хоризонталните менюта. За това вече писах. Продължаваме с етикетите в притурка. Така известните „Рубрики“. Намираме, по известния ни отдавна начин, този участък от кода:

<a expr:dir='data:blog.languageDirection' expr:href='data:label.url'><data:label.name/></a>

Заменяме го с този:

<a expr:dir='data:blog.languageDirection' expr:href='data:label.url' rel='nofollow'><data:label.name/></a>



Запазваме. Как да проверим:


Маркираме етикет в „Рубрики“ или под заглавката. Кликме върху него с десния бутон на мишката. Преглеждаме кода на елемента. Ако в него откриваме фрагмента „rel="nofollow"“, нашите етикети са закрити за индексация. Вървим нататък.

Закриваме от индексация всички коментари

Изпълняваме всичко, както при закриване от индексация на етикетите. Намираме

<a class='comment-link'   и го заменяме с този

<a class='comment-link' rel="nofollow"

Намираме още един фрагмент   <a expr:href='data:comment.authorUrl'>

и го заменяме с този  <a expr:href='data:comment.authorUrl' rel='nofollow'>

Сега можем да сме спокойни, нашите етикети и коментари за защитени от Google Panda. Не забравяйте да закривате от индексация и безполезните хипервръзки в публикациите си, като връзките „Демо“, „Изтегли“ и други подобни.

Безусловно, хипервръзките, закрити от индексация с "nofollow", не решават всички проблеми, но във всеки случай укрепват позицията на блога в търсачките.
И се надявам, че изпълнявайки тези елементарни действия, ще посрещнете уверено новия безжалостен алгоритъм с нежно име, защото сте осъществили оптимизация.

Здраве за всички вас! Не забравяйте да правите добро на други хора!

Ще съм благодарна да оцените моя труд и кликнете върху звездичките по-долу. Или гласувайте за блога на:

BGtop

Няма коментари:

Публикуване на коментар